Det kanadensisk-amerikanska bandet Redlight King är tillbaka och släpper sin fjärde fullängdare i form av In Our Blood. Bandets grundare och sångare heter Mark Kasprzyk, även kallad ”Kaz”. De spelar alternativ rock och har tidigare visat prov på inslag med funk och hip hop i sin musik. Redlight King har turnerat mycket i Amerika och gjort spelningar hos Jay Leno och Conan O’Brien. Men deras musik har även framkommit i film och TV såsom The Avengers, Iron Man 3, The Italian Job, FOX’s ‘Malcolm In The Middle’ och CBS’ ‘Person of Interest’ . De har även haft låtar licenserade hos sportnätverk som ESPN, Nascar, NFL, CFL, NHL, NBA och MLB. Så bandet är synnerligen väletalberade och eftertraktade.

De släpper nu sitt nya album på tyska AFM Records.

Singeln och öppningsspåret Cold Killer är en höjdpunkt. Jag tycker Kaz har en fin attityd i sången där han kravlar sig sig fram som en storytelling. Riffet ifrån gitarren är ganska okomplicerad och enkelt men ändå tilltalade, det blir ett gung i hela låten.

Titelspåret är mer arrangerat och storslaget i ljudbilden, jag får faktiskt vibbar av Coldplay då det förekommer bakgrundskör i refrängen. Även här är riffet ganska okomplicerat men i en tydlig melodislinga. Kaz har uttalat att låten reflekterar om att bli medveten om generationscyckler där tro, hopp och kärlek är en naturlig del av människans personlighet. Men att generationsklyftor som ett faktiskt begrepp tenderar att framställa att det är distans och oförståelse emellan olika geneartionskluster. Låten handlar alltså om att överbrygga detta på ett folosofiskt plan. Specifikt har Kaz pekat på att han tänker på sina mor – och farföräldrar, sina föräldrar, sina bandmedlemmar och sin publik. Kaz menar helt enkelt att människan blöder samma färg och att alla har samma livsresa som man försöker göra det bästa av det, att alla helt enkelt är på ett och samma tåg. Ett tydligt tecken på det i själva låten är i refrängen där Kaz tar stämma med ”Never give up”.

De två första spåret sticker alltså ut och i flertalet av de efterföljande låtarna är det lite samma koncept. Kaz karaktärestiska sång med viss attityd, enkla gitarriff och en tydlig melodislinga i uppbyggnanden. Dessutom är samtliga låtar i albumet mellan 3-4 minuter långa, ett ganska tydligt drag inom alternativ rock med korta låtar. Låtarna är överlag välproducerade med pålagd studioteknik. Man förstår varför ett band som Redlight King är lättsmält och passar i alla de kommersiella sammanhang de förekommit i.

Men det går att säga lite om vissa låtar. Heavy Heart är en lugn låt med enkelt spelade och akustiska inslag. Raise The Dead är mitt tyckte en ganska cool låt med inslag av lite country och groove i ljudbilden. Jag gillar gitarrmelodin som etsar sig fast och det senare simpla solot, den tydliga basen i bakgrunden och jag tycker faktiskt sången är ganska catchig. End Of A Shotgun är en ganska rak och tidivs hård låt. Den ackompanjeras av bakgrundsljud av skramlande och vissel som gör den lite exprimentel. Do You Wanna Live tycker jag Kazs hip hop influenser märks lite i hans sång då han sjunger rätt på och snabbt och med attityd som är ”in your face”. Också en ganska groovig låt och schyssta trummor.

Sammantaget är det en ganska välproducerad skiva med ett ganska tydligt alternativt rocksound. Låtarna är stabila med Cold Killer, In Your Blood och Raise The Dead som höjdpunkter. Men jag tycker att långt ifrån allt låtmaterial sticker ut, utan det är en hel del dragkloster som jag tycker kan göra skivan lite oinspirerande. Det funkar bra i bakgrunden och i förbifarten för att bli lättsmält, därav att bandet är eftertraktade kommersiellt, men kanske inte på ett djupare plan. Men som sagt, en stabil skiva.

Genre: Alternativ Rock

Betyg:

Bästa Låtar: Cold Killer, In Our Blood, Raise The Dead

Recension av: Anthony Ceylan