Robert Hart – Pure
Mr Hart har en bred erfarenhet från att sjunga i många olika band som exempelvis Bad Company, Manfred Mann´s earth band, Distance, Company of snakes och The Jones gang, samt ett knippe hyllade soloalbum.
Den numera 62 åriga britten från Bournemouth har helt enkelt en behaglig pipa. Han rör sig friktionsfritt mellan pop, västkust, funk, bluesrock, aor och hårdrock.
På Pure samarbetar han bland annat med svenske multiinstrumentalisten Tommy Denander. En man vars produktioner jag generellt sett inte överförtjust i. I mina ögon har densamme en förkärlek till att skapa låtar som jag sällan kommer ihåg. Frederiksen-Denander – Baptism by fire (2007) albumet är dock ett gigantiskt undantag; en av 2000 talets bästa plattor.

Det svensk/brittiska teamet framavlar musik som doftar sjusärdeles mycket 80-tal sommar, fast med ett uppdaterat modernare sound. För mig som inte hört så mycket med Robert förut, serveras ekon från Paul Young, Robert Palmer och Go west.
Kan en platta vara trevlig? Tydligen, för det är precis vad innehållet skvallrar om. Det liksom småputtrar på låg värme om musiklångkoket. Hybriden av sockersöt popsynth med funkinslagstänk, gräddad med skön rockgitarr, skapar en platta som andas genomgående hög kvalitet. Rockigaste spåret ”Double trouble” är sämst av de 12 låtar som presenteras.

Resten av materialet växer för varje lyssning. Dock är det ingen låt som lär hamna i min best of the best book, eftersom låtarna är ganska oförargliga och jämntjockt bra. Jag saknar de där riktigt klockrena låtarna, de som har en benägenhet att ockupera och infiltrera ens sinne obarmhärtigt.

För mig utkristalliseras de tre bästa låtarna i mitten av albumet. Exempelvis tokpoppiga ”This is the night” som lätt hade äntrat 80 talets hitlistor. ”Crazy Way” och ”Different people” är bara två riktigt bra låtar som passar perfekt när man känner sig på ett bra humör, och vill må ännu bättre. Tunga ”Mysterious” bryter popmönstret på ett snyggt sätt tillika ståtar med en av plattans bästa refränger.

Trevligt, snyggt, varierat och kompetent; en platta som kommer till sin rätt en molnfri sommardag på valfri beach någonstans i vårt avlånga land, a pleasant surprise indeed.

Band: Robert Hart
Titel: Pure
Genre: Hi-Tech Aor
Skivbolag: Escape Music
Releasedatum: 21 februari 2020
Bästa spår: Go crazy, This is the night, Different people
Betyg: 7/10
Mats ”Hammerheart” Widholm