Johnny Gash Sombretto krashade med sin motorcykel 1977 och befarades av läkare inte överleva och om han så gjorde skulle han troligtvis behöva ampuetera en arm. Mot alla odds och alla lemmar i behåll överlevde GASH (om än med rejäla brännskador på 60% av kroppen) och lärde senare känna Steve Vai just genom kärleken till motorcyklar när de båda cruisade tillsammans.

När Steve Vai var mitt i sin mest framgångsrika period kommersiellt började tankarna om att skapa ett album som passade att ta med när han var ute och körde sin motorcykel. Sagt och gjort med ett gäng låtar färdiga drog han med GASH för att få prova att sjunga in de låtar som var färdiga och resultatet blev fantastiskt och tanken var att färdigställa albumet men skjöts upp gång på gång till det slutligen var för sent. 1998 dog GASH efter en ny motorcykelolycka.

GASH röst kan beskrivas som en mix av Graham Bonnet och David Lee Roth och skivans sound är klart närmare den senares Eat em and Smile än jobbet Steve Vai gjorde med Whitesnake, mycket mer rock ’n’ roll än den hair metal som rådde i början av 90-talet.
Med Vai/Gash får vi dessutom åtta låtar som håller ihop hela vägen, det är magiskt bra melodiskt och väldigt sing-a-longvänligt. Att Vai’s ursprungliga tanke om glida runt på en motorcykel med musiken i öronen känns helt rätt kan jag skriva under på, eller åtminstone att det är roadmusik och passar sig alldeles utmärkt att lyssna på ute på vägarna. Öppningspåret In the Wind sätter tonen för hela skivan. Sätt igång den låten och du kan inte sluta lyssna. Att Vai dessutom spelar precis så underbart bra som skivan kräver utan att överdriva hjälper till 100%

Att albumet aldrig såg dagens ljus kan mycket väl bero på på grund av GASH’s brännskador då vi alla vet att det inte minst vid den här tiden var en väldigt ytlig bransch men framförallt att det fanns bara åtta färdiga låtar. 2022 är kanske det till och med en fördel att släppa åtta låtar som klockar in på strax under 30 minuter då de flesta människor inte lyssnar igenom hela album. Jag är i alla fall golvad.

Artist: Steve Vai

Albumtitel: Vai/Gash

Utgivare: Favored Nations/Mascot Label Group

Releasedatum: 230127

Bästa Spår: Samtliga

Betyg:

Recenserad av: Mathias Westman