Head Off släpptes för 14 år sedan och nu är det äntligen dags för uppföljaren Eyes Of Oblivion att se dagens ljus. Sedan 1994 då Nicke Andersson (Entombed) grundade The Hellacopters har den svenska rocken aldrig varit så glödhet som den är idag.  Ordningen är återställd när de fem kaxiga rock-veteranerna återigen visar vart skåpet ska stå.

Första spåret Reap A Hurricane är en fartfylld åktur utan bromsklossar som kan sakta ner rocktåget, gitarrerna är välstämda och Nicke Andersson sjunger som om det inte finns en morgondag. Tempot är väloljat, trummorna bastanta utan att ta över och Dregens signaturdans över strängarna går inte att ta miste på. Detta är ett spår som till och med kan få den gråaste svensk att ta några danssteg framför scenen. Tredje låten So Sorry I Could Die har redan snurrats hos undertecknad sedan den släpptes på Spotify, och den blir definitivt inte utsliten i första taget. Inslagen av jazzen, garagerocken, det rytmiska pianot och de eggande under tonerna gör detta till ett rent mästerverk. Den raspiga rösten är allt annat än sorry, och kaxigheten i uppföljande ” but I won´t apologize” säger allt. Lägg därtill musikvideon inspelad på Skogskyrkogården i Stockholm och du har årets rock hit. Spåret innehåller alla inslag av vad The Hellacopters är och man förlåter snabbt den långa pausen på 14 år från förra skivan. Titelspåret tar över och vi rör oss återigen mot röjet vid scenen, något som aldrig slutar fascinera är Nickes förmåga att förändra sin sångröst för varje spår. Inte heller trummisen Robert Eriksson slutar hålla lyssnaren på tårna när han och basisten Dolf DeBorst gör sin grej tillsammans. Avslutande Try Me Tonight är lika mångbottnad som hela albumet i ett. Hela instrumenteringen skriker more is more och det går verkligen inte att sitta still. Hela kroppen får liv och vill upp och svänga sina lurviga en sista gång innan det får räcka för denna kvällen. Det är ett mastigt spår som definitivt kommer att smälla högt live. 

Gruppen visar att deras fingertoppskänsla för detaljer inte har mattats av utan snarare förstärkts. Sammanhållningen mellan bandmedlemmarna färgar av sig på musiken och gör detta till ett av deras starkaste verk som förtjänar sin egen plats i  Rock Hall Of Fame, eller en ny grammis. Än en gång överträffar The Hellacopters sig själva och bevisar att rocken är långt ifrån bortglömd.

Låtlista:

1.Reap A Hurricane

2.Can It Wait

3.So Sorry I Could Die

4.Eyes Of Oblivion

5.A Plow And A Doctor

6.Positively Not Knowing

7.Tin Foil Soldier

8.Beguiled

9.The Pressure’s On

10.Try Me Tonight

Band: The Hellacopters

Release: 1/4 2022.

Förlag: Nuclear Blast

Bästa låtar: So Sorry I Could Die, Eyes Of Oblivion, Try Me Tonight, Reap A Hurricane

Betyg:

Av: Gabi Mattsson