Jag tror att jag hörde en pre-production någonstans på webben och var då inte så imponerad. När jag nu hört den färdiga plattan känns det helt plötsligt som ett helt annat band. Vilket inte är så konstig i och för sig där en färdig produktion klart skiljer sig ordentligt från en demo.

The Lighbringer of Sweden var ifrån början ett projekt utav Lars Eng som växte till ett band, en historia som vi såklart hört innan, skillnaden denna gång är att sångaren på slutprodukten är väldigt etaplerad i hårdrock/metalsvängen och själv annonserade efter ett nytt projekt att sjunga i. Materialet presenterade och båda parter var överrens om att köra vidare. Sångaren vi talar om är Herbie Langhans (Seventh Avenue, Firewind, Avantasia.m. fl.) som har ett eget sound i sin pipa och är perfekt för den här typen av metal.

Skivan som ska receneseras heter Rise of the Beast spänner mellan klassisk metal i modern produktion till power metal.

Storyn för skivan är om The Lightbringer och hans högra hand Skeletor. Just låten Lightbringer och Skeletor är de starkaste på plattan med riffen tuggande med väl tillagd metaldistad gitarr och just Lightbringer ger oss också plattans schysstaste solo.

Men hela skivan inleder med ett intro på en och femton som kallas The Moon där vi får hela bakgrunden till historien presenterad med domedags kyrklockan ljudande.
Vi slängs härefter direkt in i en powermetallåt som även den sätter an hela soundet för The Lightbringer of Swedens första skiva. Vi får en mix av starka låtar i metalkostym hela vägen om det så presenteras en ballad, klassisk Judas Priest metal eller som tidigare nämnt powermetal. Totalt sett är det 10 spår på dryga 46 minuter vilket är precis lagom.
The Beast Inside of Me, Into the Night, Save Us är en del av titlarna som alla har historier där kampen mot det mörka exsisterar.

Jag känner att avslutningen på skivan också ska omnämnas med Heaven has Fallen en powerballad som är snyggt arrad och producerad följt av en Shadows of the Night där tempot varieras i hårdrock till metal med refrängen som sätter sig i mitt sinne. En mycket stark debut där det egentligen inte finns ett dåligt spår även om de nämnda står ut lite granna.

The Lightbringer Of Sweden är
Lars Eng (låtskrivare och gitarrist), Herbie Langhans (sång), Tobbe Jonsson (trummor), Jonas Andersson (gitarr) och Johan Bergquist (bas)

Skivbolag: –

Realese: 15/7 2020

Genre: Power Metal

Titel: Rise of The Beast

Bästa låtar: Lightbringer, Skeletor, Heaven Has Fallen, Shadows of the Night.

Recensent: Mathias Westman

Betyg: