Lite drygt bara ett år efter Tungstens lyckade debutalbum ”We Will Rise” ( 20/9 2019 ) släpper man sitt andra album ”Tundra”! Starkt i dessa tider när många band tar flera år på sig med sina nästa alster. Men det kan ju också vara riskabelt för har man för bråttom kan det bli platt fall och det har vi ju sett förr i musikhistorien. Men Tungsten har lyckats, man känner igen drivet, energin och de episka bakgrundsslingorna redan i de tre första låtarna direkt. Känns som Tungsten likt en vulkan legat och pyrt samt bara väntat på att få braka loss i ett musikaliskt inferno igen. Man har förvaltat arvet från debuten och lyckats att dessutom växa ytterligare i sättet att skriva och arrangera de nya låtarna. Man har en större variation på albumets elva låtar. De tynga riffen är där och man vågar ta ut svängarna genom att blanda och experimentera mer än i debuten. Det är både hederlig tung Metal till mer melodiska alster till en vacker ballad.

Detta gör att ”Tundra” kräver lite mer av lyssnaren i början men redan i andra
genomlyssningen så var jag säker att detta är ett riktigt bra andra album. Det är lite som att läsa en tung roman. Men när slutet nås så är man mer än nöjd och precis så känns det med albumet ”Tundra”. Den knockar mig inte helt direkt utan växer mer och mer för varje lyssning och låt.

Tungsten har återigen gjort ett gediget album av hög klass med grym Metal med episka inslag. Albumet är nära nog en rejäl fullträff i den mörkaste november vi haft på flera år. Det finns en ”röd tråd” genom hela albumet från början till slut och variationen på låtarna blir att även nån svagare låt lyfter i en härlig mix utan att bandet trampar i ”klaveret”. En episk låtkavalkad rakt igenom och ”balladen” ( ”Life And The Ocean” ) är så vacker att man bara njuter.

Tungstens nya album ”Tundra” är bara att bocka och buga för! Ett episkt metalstycke av hög klass. Man visar att debutalbumet inte var en engångsföreteelse. Talang finns det massor av och Karl Johansson ( bas ), Nick Johansson ( gitarr ), Anders Johansson ( Keybord ) samt Mike Andersson ( sång ) visar verkligen sin kompetens i sin musikalitet. Får känslan av att ”ungdomarna” fått gubbarna i bandet att sluta åldras ett tag! Erfarna musiker blandat med ungdomlig talang blir en bra mix som skapat ett mycket bra musikaliskt verk inom Metal/hårdrock. Mike är dessutom en otroligt mångsidig sångare som behärskar ta sig an alla låtarna med sin röst och göra låtarna än bättre.

Så innan debuten ”We Will Rise” hann kallna på vinyltallriken fick vi ännu ett svulstigt verk med melodiös, episk och tung metal av bandet. Så rock Hard and Play it Loud folks! Ni som gillar denna genre’ kommer definitivt inte bli besvikna på Tungstens ”Tundra”. Så nu väntar vi på album nummer tre kanske redan 2021?! Känns så för bandet har nog energi så det räcker hela vägen till tundran och tillbaks!

Band: Tungsten.

Titel: Tundra.

Genre: Heavy Metal/Hårdrock

Skivbolag: Arising Empire.

Release: 27/11 2020.

Bästa låtar: ”Here Comes The Fall”, ”Tundra” och ”King Of Shadows”.

Av: Mattias ”Mp3” Petre’.