Udo Dirkschneider. Mannen med det tyskaste av alla tyska namn kan numera titta tillbaka på en över 40 år lång karriär inom Heavy Metal har uppnått en legendstatus som väldigt få kan mäta sig med. Som en av pionjärerna inom tysk hårdrock var han med och startade Accept redan 1976 och var med på de klassiska albumen som bandet släppte mellan 1979 och 1986. Den hårdrockare som inte har lyssnat på skivor som Breaker, Restless and wild, Balls to the Wall och Metal Heart bör omgående bege sig till närmsta skivaffär och tömma plånboken. Mot slutet av 80-talet gick Udo och Accept skilda vägar och med ett kort undantag för en återförening med ursprungsbandet har han släppt skivor och turnerat världen med egna bandet U.D.O. sedan dess. 69 år ung är Udo nu rykande aktuell genom nya albumet Game Over.

Game Over startar lite trevande med ett gitarrintro som inledning av låten Fear detector som efter några sekunder drar igång på riktigt och jodå, rösten finns där! Udo har inte tappat greppet! Efter några lyssningar utvecklas öppningsspåret till en fantastisk bra låt som på typiskt Udo manér varvar en lättillgänglig refräng med sköna gitarrslingor och den väloljade tyska maskinen är igång. Holy Invaders kan beskrivas på samma sätt som öppningsspåret. Klart är att gitarristerna Andrey Smirnov och Fabian Dee Dammers får bekänna färg. I låten Prophecy som är en av de tre singlar som U.D.O. släppt under hösten får sonen Sven Dirkschneider presentera sig på allvar. Med ett trumspel som stundtals påminner om hovarna från en galopperande häst driver han låten framåt och här kommer nog skivans bästa gitarrsolo som går i harmoni med trummorna. Nu avlöser kanonlåtarna varandra. Både Empty Eyes och I See Red kunde ha varit singlar och visar hur enormt hög lägstanivå U.D.O. håller när det gäller Metal. En av singlarna är Metal Never Dies och låt oss hoppas att så är fallet! Låten är en av skivans absoluta toppar och innehåller en refräng som garanterat kommer att leda till högljudd körsång på livespelningarna framöver. Kids and Guns är den tredje låten på skivan som släppts som singel. Låten handlar om skolskjutningar och om det vansinniga i att barn kan få tag i vapen. Texten är främst tänkt att vara riktad mot U.S.A. men skulle också kunna stämma in i Sverige idag. Musikaliskt flirtar låten också en del med amerikansk hårdrock från 80-talets Sunset Strip och Aerosmith. När jag hör Like a beast kommer jag att tänka på att tyska Helloween sägs ha inspirerats mycket av Accept och i denna låt tycker jag mig kunna höra släktskapet. Nu är det dags för Udo själv att visa att han kan sjunga annat än Heavy Metal och det gör han med den äran i balladen Don`t Wanna Say Goodbye. I Unbroken ställer Udo frågan om man kan ge honom en anledning att ändra sig. Marching Tank marscherar fram i maklig takt men på ett sätt som man inte ledsnar på och även här finns en bra och lättsjungen refräng. I Thunder Road låter gitarrerna som om de vore hämtade från Iron Maiden och samtidigt tycker jag sången i refrängen bitvis ger mig Judas Priest vibbar. Midnight Stranger är nog den låt på Game over som påminner mest om Accept. Nu följer bonuslåtarna Speed Seeker och Time Controller som var för sig är två riktigt bra låtar men som på ett sådant här högklassigt album känns lite som utfyllnad. Game Over farväl med ytterligare en högklassig låt som också kunde valts som singel. Med Metal Damnation ringande i öronen vill man bara höra mer så låt oss hoppas att Metal Never Dies

Game Over har U.D.O. lyckats skapa inte mindre än 16 låtar som håller högsta klass när det gäller Heavy Metal. Den som trodde att mästaren själv lagt sig på latsidan under pandemin kan gå och gömma sig. Lägg några av kronorna från skivaffären i början av recensionen och köp Game Over. U.D.O. må vara ett soloprojekt men han har hjälp av otroligt skickliga musiker som han också ger utrymme som ger en ungdomlig fräschör (eller i alla fall ungdomligare). Inget fan av Accept eller äldre U.D.O. material kommer att bli besviken.

Udo Dirkschneider: Sång

Andrey Smirnov: Gitarr

Sven Dirkschneider: Trummor

Fabian Dee Dammers: Gitarr

Tilen Hudrap: Bas

Band: U.D.O.

Titel: Game Over

Genre: Heavy Metal

Skivbolag: All For Metal Records

Releasedatum: 22 oktober

Bästa spår: Metal Never Dies och Kids and Guns

Marcus Ahlberg