Det tyska Heavy Metal bandet Wardress släpper nytt material genom albumet Metal Till The End! Wardress har en speciell och lite udda historia. De bildades 1983 i Nürtingen i den tyska delstaten Baden-Württemberg. Bandet var då väldigt inne i NWOBHM. Men de misslyckades att släppa en fullängdare och bandet lades sedan ner. Plötsligt 2018 så återupplivades bandet när gittaristen Alex Gor och sångaren Erich Eysn bestämde sig för att jobba med gammalt material ifrån bandets första år plus en del nytt material. Det resulterade i bandets debutalbum Dress for War som alltså släpptes så sent som 2019! Att bandet behållit sin tidiga influens kan bestrykas av att Dress for War släpptes på Youtubekanalen NWOTHM Full Albums. Den förkortningen står för ”New Wave of Traditional Heavy Metal”, och själva kanalen är en mycket populär plattform med över 1000.000 prenumenanter. Man kan sammanfatta denna speciella stil av att det är band som är väldigt inspirerade av klassisk och traditionell Heavy Metal ifrån slutet av 1970-talet och början av 1980-talet i alla möjliga bemärkelser. Jag själv är prenumerant av den kanalen och det kommer uppladdningar titt som tätt ifrån band som mestadels tillhör en underground scen. Så är du ett fan av tradionell Heavy Metal och NWOBHM så kan jag verkligen rekommendera den kanalen. Det finns även en utmärkt dokumentär på Youtubekanalen Ruthless Metal som heter ”NEW WAVE OF METAL, A Heavy Metal Documentary (NWOTHM)”. Jag kan såldedes även rekomendera denna Youtubekanal som även jag är prenumerant på.

Det står vid detta läge klart att bandets stil är klassisk Heavy Metal. Att bandet har en cover på Ozzy Osbournes kända låt Mr. Crowley tycker jag bestryker även deras rötter. Jag tycker även albumomslaget visar lite på det. Omslaget känns som en korsning mellan å ena sidan Dark Angels skiva Darkness Descends (1986) med en gravsten i en mörk bakgrund. Och o andra sidan Accepts klassiska album Restless and Wild (1982) med en stående vit V-formad elgitarr, dock inte brinnande i detta fallet.

Det övveraskar knappast att det är väldigt gitarrdrivet med distad ljud, mycker hårt riffande och många solos. Tempot är snabbt, trummorna likaså och sången är tung. Det sker även hymnmelodier där bandmedlemmar sjunger i kör. Här anar jag en inspiration ifrån Accept, och jag tror även Erich Eysn är inspirerad av Udo Dirkschneider i hans sångstil (men inte rösten). En bra exempel där jag anar lite Accept influens är låten Motorlust. I denna låten visar även bandet sin dedikation genom ett språkbruk som är ganska typiskt klassisk Heavy Metal, med mycket referenser till kraft, styrka, anatomi, naturväsen, motorer och att bara köra raka rör. Detta är ganska genomgående i hela albumet. Annars tycker jag bandet startar riktigt bra med låten Berserk. Här det kraft och snabbhet igenom hela låten med mycket gitarr. Jag tycker även att döpa låten till Berserk (Bärsärk på svenska) är ett smart val då jag kan inte minnas att jag hört många låtar som använder det. Kanske inte helller övveraskar att det skulle vara ett tyskt eller skandinavisk band som skulle använda det namnet (då termens urpsrung äv av fornnordisk art). En av albumets höjdpunkter. Två andra låtar som påminner om öppningsspåret i snabbhet, struktur och raka rör är Wardress och Metal Melodies (avslutningsspåret). Men skillnanden är att dom två låtarna inte har samma explosivitet som öppningsspåret.

Låten Metal Til The End, som kan tolkas som titelspåret (stavningen är inte helt densamma). Låten känns väldigt Iron Maiden inspirerad då jag ser det som bandets försök att skapa en anthem genom att jag tycker låten har stabil struktur och en tydlig hook i verserna så att det skall vara lättare att hänga med i svängarna. Sen tycker jag kanske inte texten är så inspirerande men låten handlar om bandets dedikation till Heavy Metal som ”Metal Warriors”. Serpent Kiss är mer i lågtempo och jag känner att det är en sorts övergångslåt vilket är ganska tydligt med trummornas ganska monotona spelande. Den har även en av albumets längsta solon.

Serves You Right är en av albumets bästa låtar. Här går det snabbt med trummans dubbelspel. Jag gillar låten eftersom jag upplever det att sången hamnar mycket i centrum och har kanske albumets mest övertygande text. Jag gillar refrängverserna och den taktspelande musiken till det, less is more!

Jag tycker detta är en skiva ifrån ett band som är väldigt trogen sin genre och stil. Den känns överlag underground och vill ha en närhet till en förväntad publik. Men albumet känns mer mättande än övertygande. Den är knappast nyskapande tycker jag, utan mer fyrkantig och förutsägbar. Wardress kan vara en bra liveakt, men inte som headline tror jag med detta låtmaterial. Men gillar man klassisk Heavy Metal så passar detta album.

Genre: Heavy Metal

Betyg:

Bästa Låtar: Berserk, Motorlust, Serves You Right

Recension av: Anthony Ceylan