Strängnästrion White Monkey bildades 2017 och efter ett par singelsläpp och en EP är det äntligen dags för dem att släppa sin första fullängdare, #thisiswhitemonkey. För mig som inte känner till bandet sedan tidigare blir det här en trevlig ny bekantskap. På bandets Spotify-sida går det att läsa att bandet vill sprida hopp och ingjuta mod hos lyssnarna. Det här tar bandet fasta på redan i den mycket starka öppningslåten This Is Not The End. En låt som verkligen går att koppla till läget runt omkring oss just nu och även om det är lätt att nedslås av nya Covid-restriktioner och inställda turnéer behöver vi ibland kanske bli påminda om att det här är inte slutet trots allt. Låten påminner en del om veteranerna i det amerikanska punkbandet Anti-Flag, även om texterna skiljer sig åt en hel del.

White Monkey levererar skön och rak punkrock med en del poppiga och melodiösa inslag. Där kanske den Stone Roses-doftande What’s The Point är det bästa exemplet på just det. Som allra bäst blir det när sångaren, Charlie Ljungqvist, får ta i ordentligt med rösten som i den maffiga avslutningen av My War Is Over.

De sex inledande spåren av plattan är riktigt starka och White Monkey leverar här en förstklassig tung och tajt punkrock med melodiösa slingor som skapar en skön mix och gör att bandets sound sticker ut. Energin är verkligen på topp och hade det här varit en EP med sex låtar så hade tian i betyg inte varit långt borta. Tyvärr går det inte att komma ifrån en känsla av att det blir lite samma sak men utan samma energi på skivans avslutande låtar. Det är inte dåligt på något vis, men det hade behövts något som stack ute lite mer mot slutet. Helhetinstrycket blir ändå att det här en habil debutplatta och avslutande I Need You är ett steg tillbaka till de inledande sex låtarna på albumet och lyfter skivans helhet. Det ska bli intressant att se vad som händer med White Monkey framöver.

Artist: White Monkey

Titel: #Thisiswhitemonkey

Skivbolag: Amty Records

Genre: Punk, Rock

Bästa Spår: This Is Not The End, What’s The Point och My War Is Over

Betyg:

Av: Pär Lindström