Osukaru visar med nya albumet Starbound ett välproducerat och ur den synvinkeln en fortsättning kvalitetsmässigt då bandet som funnits sedan 2009 definitivt ger lyssnaren en milsvis bättre ljudbild än de tidiga släppen. Fatta mig rätt jag har alltid gilllat Osukaru men det gör stor skillnad när produktionen sitter och Starbound ger ett stort sound med delvis filmiska inslag.

Inledande spåret är även titelspåret med ett gitarrinto som gör att man spetsar öronen. Vid mina första lyssningar på Starbound tycker jag först att låten är ganska anonym fram till refrängen men efter några lyssningar till känns det helt rätt och det är en helt klart ok låt även om jag kanske inte valt den som startlåt. Efterföljande Rise of the Underdog är melodic rock med ett litet inslag av klassisk metal i gitarrerna, bra driv och men ganska anonym.
Tredje låt är Tainted Heart, som bandet skrivit ihop med Ulrick Lönnqvist (Code Red), är den låt som är vald till singel (det finns också en inspelad video till låten). Filmiska körer är viktiga för låtens sound och det är härifrån plattan växer och kommer upp en nivå även om jag inte var totalt såld på låten vid första lyssning tog den sig snabbt och körerna lyfter verkligen låten att bli speciell i positiva ordalag.

Oz Osukaru bandets grundare och huvudsakliga låtskrivare har som vanligt bakat in sitt karakteristiska gitarrsound däremot är det mer återhållsamt då överlag Osukaru 2021 är hårdare är tidigare ett steg ifrån AOR:en men definitivt melodic rock därför gissar jag att tuffare gitarrer har fått ta överhanden.
En låt där gitarrerna är tydliga är Somewhere Sometime Somehow där bandet definitvt presenterar klassisk AOR och som känns väldigt typisk Osukaru, låten är dessutom en av de jag vill lyfta fram lite extra en låt med snygga körer i ett powerballadtempo.

Fredrik Werner har blivit pushad lite extra på Starbound ibland till och med nära gränsen vad jag tycker funkar, men han knyter trots allt ihop det med sin lite råa sköna stämma. Det är även Werner som hanterar det mesta utav leadgitarren och det bättre än nånsin hans gitarrlir går verkligen från klarhet till klarhet. På Joker (in the House of Cards), en titel som känns väldigt typisk Osukaru, får vi tredje låten på raken av lite starkare karaktär där vi får en klart exempel på Fredriks snygga gitarrsolo.

Go for the Legends följer av nån anledning kan jag inte kan ta till mig låten riktigt ytan det blir lite mellanmjölk sådär, den fastnar inte helt enkelt.

Shut It Out däremot är nog min absoluta favorit på skivan där allt tycks sitta. Tufft gitarriff som följer låten genom tung bas en keyboard som ligger snyggt i bakgrunden, wo-wo-wo körerna, gitarrsolot, ja det mesta kan vara en topp tre låt som Osukaru någonsin presenterat!

Rythmsektionen har fått tillskott av C.D på trummor som spelar tight ihop med bassisten Olof Gadd som är kvar sedan House of Mirrors. Gadd har denna gången fått mer utrymme för snygga fills annat än det mestadels rakar lir han gjorde på föregångaren vilket blir tydligt på en låt som On The Streets Again där också basen är riktigt tung. Även denna låt levereras av ett schysst solo av Werner men däremot har den senare delen av låten ett sångmässigt parti som känns avigt och det beror endast på arret anser jag.

Avslutande två låtar är Within the Depths of Love samt All Up där båda låtarna växer med tiden och presenterar AOR-Osukaru utav de två är avslutande All Up den bästa även om Werner än en gång ligger på gränsen.

Totalt sett har Starbound bättre toppar än sin föregångare House of Mirrors och bandet har nu presenterat två jämnbra plattor i min bok då House of Mirrors är en något jämnare platta. Det ska däremot sägas att Starbound har verkligen växt i mina öron med låtar som behöver sina lyssningar, varje gång jag lyssnat har skivan framstått än bättre än gången innan, så låtar som inte satte sig ifrån början har definitivt satt sig där andra inte verkar sätta sig.

Band: Osukaru

Titel: Starbound

Genre: Melodic Rock

Skivbolag: AOR Heaven

Bästa spår: Tainted Heart, Somewhere Sometime Somehow, Joker (in the House of Cards), Shut it Out

Releasedatum: 22 Oktober 2021.