När jag skulle skriva denna recension, så stod jag inför ett litet dilemma. Hur recenserar man en platta som egentligen kan ses som en cover-platta men samtidigt är den ju inte det.

AB/CD är ett hyllningsband till AC/DC vilket de absolut inte hymlar med och som vanligt har ”Nalcolm” Påhlsson och co varit djupt nere i bröderna Youngs riffbox och letat inspritation.

Detta är inte bara första skivan 28 år. AB/CD firar nästa år 40-årsjubileum så vad passar inte bättre att ge sig själva en födelsedagspresent i förskott. För att fira detta är bandets orginalsångare Micke Hujanen tillbaka bakom mikrofonen och sjunger tre låtar. Övriga sångare på skivan är Pontus Snibb (Bonafide) som sjunger på sex spår samt chilenaren Ivan Gac som sjunger på 21-gun salute.

Bakom trummorna hittar vi för första gången på en AB/CD-platta ingen mindre en Johan ”Rude Fill” Kullberg (Wolf, Hammerfall, Therion m.fl) och han gör en grymt jobb att spela som Phil Rudd gör.

Hur är själva skivan då? Det enkla svaret är att om du gillar de tidiga AC/DC-plattorna kommer du älska Back N´ Attack.  Detta är en grym skiva att ha i bilen eller på en förfest med några vänner med valfri tillhörande dryck. Det är allsångsvarning på en hel del spår. Redan på inledande ”Grab the bull by the balls” sätter bandet standarden på skivan.

Det är högklassig rock n´ roll i sann AC/DC-anda med en produktion som håller väldigt hög klass. Just det sistnämna förtjänar en extra guldstjärna som höjer det totala betyget. Nalle ”Nalcolm” Påhlsson har tillsammans med Stefan Bergström rent ljudmässigt skapat ett otroligt starkt grundfundament som sen Björn Engelmann har mastrat till perfektion.

Ska man AB/CD seriöst? Absolut ska man göra det men man ska samtidigt göra det men en klackspark. Det är ett band som står starkt på egna ben fast den solklara kopplingen till bandet de hyllar. De skriver egna texter och riffen är deras egna fast man hör klart och tydligt vart inspirationen kommer ifrån. Man får helt enkelt ta det för var det är och gör man det så är detta en jävligt bra platta med högklassig rock n´ roll.

Jag själv älskar AC/DC och har gjort det sen jag upptäckte dem när jag var 12. AB/CD har hjlälpt mig att stilla lite av abstinensen att få höra ny musik från Agnus och co. Förvisso tror jag att AC/DC har gjort sitt efter de släppte den grymma platta ”Power up” 2020 men som tur är finns AB/CD som fyller upp en stor del av tomrummet.

Någon sa till Nalcolm en gång att, ni låter mer AC/DC än AC/DC själva. Jag förstår varför

Band: AB/CD

Titel: Back N´Attack

Skivbolag: Brynolf records

Releasedatum 2 juni 2023

Bästa spar: Grab the bull by the balls, My way to hell, Caveman brain, Halfway

AV: Ulf Romedahl