Att ett band från Nya Zealand slår igenom är i sig inget konstigt, speciellt inte när de turnerat med andra band som Black Label Society, Slayer och Gojira. Vad är det då som skiljer det här bandet från andra moderna metalband? Jag skulle säga att det är en typ av inception. Det är en kultur i kulturen! Bandet som spelat ihop sedan 2010 kombinerar sin sköna Thrash Metal med texter på både Maori och engelska. Det hörs tydligt i takten och melodin att de är starkt influerade av den klassiska polynesiska kulturen.

Att lyssna på dom låtarna där Maori är huvudspråk är lite som att lyssna på en melodiös Haka. För den som inte har koll på vad en Haka är kan ni se en speciell Haka här: https://www.facebook.com/watch/?v=479416969528893

Just denna Haka skickade bandet ut inför en spelning så att publiken kunde delta och vara del av en polynesisk ritual tillsammans.

Albumet startar upp med låten Titokowaru som är en hyllning till en känd krigshövding som ställde sig upp mot makten med hot om att kolonisatörerna skulle bli uppätna och att deras ben skulle pryda vägkanterna längst vägen de byggde. Även låten Hatupatu lyfter en legendar inom deras kultur som sägs ha blivit tillfångatagen av skogens väsen och sedan heroiskt flytt därifrån. I slutet av låten hör man en Haka som trummisen Henry De Jong skrivit som en hyllning till hjälten som dessutom ska vara en av hans och hans bror Lewis (sångare och gitarrist i bandet) förfäder.

Det är svårt att ge sig på en song by song recension av det här albumet. Jag skulle antagligen bli sittande en halv natt och ändå inte känna mig färdig men vad jag kan säga är att jag hör en hel del influenser från band som Sepultura, Pantera, Rage Against The Machines, Slayer och många andra grymma metal och till och med punkiga favoriter.

Något som slår mig är vilka grymt duktiga musiker detta är. Att kombinera rytmerna från en ganska strikt form som Haka med Thrash Metal måste ha varit lite av en utmaning men också hur de får allting att passa ihop kring en och samma kärna. I en av mina favoriter på albumet, Blinded sjunger Lewis på engelska och den röstkontroll han ger exempel på här är riktigt snygg! Det påminner stundtals om Chris Cornell och med den ljudbild de skapar ihop med den bakomliggande tuggande thrash takten och den Haka-klingande rytmen skapas en riktigt häftig musikupplevelse!

Produktionen här är klockren. Man har plockat fram det som ska belysas i ljuset och lyckats få det hela att hålla ihop som en enhet. Även om det är två olika språk och olika melodiska rytmer så hörs det tydligt att de spelar i samma rum hela tiden. För en metalälskande etnolog som jag är det här en ren och skär dröm. Jag håller tummarna för att se dem på festivalplanscherna snarast!   

Artist: Alien Weaponry
Titel: Tanga Roa
Releasedatum: 2021-09-17
Skivbolag: Napalm Death
Genre:  Thrash Metal
Bästa låtar: Ahi Kā och Blinded
Betyg:

/P “The Poser” Pousár

Photo Credit: Piotr Kwasnik