Amaranthe har stigit upp på metalhimlen som något speciellt med sin kombination av metal och electronica. Från starten 2008 har bandet släppt 6 album med Manifest som det senaste med releasedatum 2020-10-02. Bandet är ett mycket uppskattat liveband och de har rykte om sig att vara riktigt trevliga med fans och under intervjuer.

Jag har sett Amaranthe live ett par gånger och det är en ganska häftig upplevelse. Elize Ryd är en perfekt scenperson för det här bandet och även om Henrik Englund Wilhelmsson och Nils Molin har extremt stor del i låtarna känns det stundtals som att de är mer backup än lead när Elize tar plats och tyvärr blir det lite den känslan när man lyssnar på Amaranthe på skiva också.

Manifest är grymt snyggt producerat och det är inga dåliga musiker som jobbar med projektet men det räcker inte riktigt hela vägen. När jag lyssnar har jag stundals svårt att veta om jag lyssnar på det nya albumet eller kanske är det Fury från Maximalism(2016) eller är det Digital World från Massive Addictive(2014)? Nej det var Scream My Name från Manifest. Och det säger en del. Visst kan det vara skönt med ett igenkännbart sound men när det blir svårt att hålla låtarna isär har det gått ett steg för långt. Med det sagt har jag ändå några favoriter på det nya albumet. Låt nr 6; Strong med gästspel av Noora Louhimo från Battle Beast är en riktigt bra låt med stark sång och ett riktigt skönt tempo. Låt nr 9; Archangel är också något som driver lite åt ett annat håll. Jag får lite Pain-vibbar och det kombineras snyggt med vokalisternas styrkor utan att förta Amaranthesoundet. Vi följer upp med BOOM!1, här har vi helt plötsligt snubblat in på lite mer Korn och aggressivt sound i början men plötsligt landar vi en refräng som bara faller platt. Verserna är riktigt grymma och jag skulle vilja höra mer av det men det är lite som att luften går ur så fort refrängen kommer. Synd på en annars snygg låt.

Nej, det här var ingen jättehit och kommer inte flytta in i min samling även om jag ser fram emot att få se och höra det live. (förhoppningsvis 2021, vi håller tummarna!!!)

Genre: Metal/electronica.
Musikförlag: Nuclear Blast
Bästa låtar: Strong, Archangel
Release: 2 Oktober 2020.

Betyg:

/P ”The Poser” Pousár