Erik Wiss och Andree Theander bildade Cap Outrun 2007 och släppte en EP men därefter har det varit ganska tyst om bandet där båda grundarna haft andra band och projekt. Wiss medverkar på nya plattan men är inte bandets officiella keyboardist idag utan det är Andre Egbo som står som bandets keyboardist.
Idag är Cap Outrun ett band som plockats upp av Frontiers Records och det vi får är progressive rock med tydlig pomp-AOR.
Cap Outrun själva var lite tveksamma om deras platta skulle vara intressant för ett bolag som Frontiers. Men jag måste säga att jag definitivt tycker bandet passar in på bolaget och dessutom presenterar något lite annorlunda.
Chandler Mogel ifrån Outloud var inte med ifrån början men är idag bandets sångare. Mogels röst för tankarna till Styx och Dennis Deyoung, man skulle kunna säga att Cap Outrun är ett än mer progressivt Styx. Linus Abrahamsson (bas) och exeptionellt duktiga Carl Tudén (trummor) utgör rythmsektionen och framförallt blir det progressiva tydligt i Tudens lir. Tyvärr är det här bland det sista Tudén spelade in då en axelskada gjort att han fått mer eller mindre ge upp trummandet.

De progressiva elementen går även att höra i både gitarr och keyboardmelodier som många gånger dessutom är väldigt catchiga som i öppnande Crazy Enough där Theander spelar en melodislinga väldigt smittsam att nynna med i för att ta oss till versen med en lite udda passage till versen.
Titelspåret High On Deception startar väldigt soundtrackaktigt (melodimässigt är det lite Rockykänsla) ala 80-tal och är en av mina favoriter på plattan. Den når min AOR-nerv som gör att jag vill lyssna upprepade gånger i sträck på låten. 
Disaster Mindset är vacker i sin inledning och övergår till en ganska furiös skalmässigt lirande både i gitarr och keyboard över till ett mer vackert gitarrsolo.
In the Shade of the Masquerade fortsätter likt föregående låt med liknande ingredienser förutom att vi här också bjuds på ett ganska flyhänt keyboardsolo.

När vi når till mitten av plattan blir det en nio minuter lång låt så som vi är vana att tänka kring ett progressivt rock band. Shadows on the Wall återanvänder lite gitarrslingor eller i alla fall ganska snarlika låten känns inte så långe då det även här händer mycket i låten.
Our Brightest Day är den absolut lugnaste låten på skivan där även Cello och violin är inkluderad, återigen tycker jag en filmisk känsla infinner sig.
I My Destination får vi en av de starkaste refrängerna där verserna inte är lika melodiska som refrängen och kontrasterna gör att refrängen sticker ut en del.
Den senare hälften av skivan med Run Before We Walk är mer och As Long as You Believe har ungefär samma tempo lite mer ballad touch där mitten av låtarna ges lite mer power. Med risk att vara tjatig så är de progressiva delarna även här framträdande.
Sista låten är en instrumentallåt Dopamine Overflow och det är väl en passande titel där alla medlemmarna får visa upp sig lite. Här tycker jag det blir lite tråkigt då instrumental musik kan ha svårt att fånga lyssnaren så denna gång.

Artist: Cap Outrun

Titel: High On Deception

Skivbolag: Frontiers Records

Bästa spår: Crazy Enough, High on Deception, My Destination

Releasedatum: 10 december 2021

Av Westman