Sweetwater hette bandet som skulle öppnat hela Woodstockfestivalen men fastnade i trafiken och fick gå på som andra band och vid en första lyssning av Children of the Sün nya album Roots, fördes tankarna till just Sweetwater. När jag fortsätter lyssningen kommer tankarna till Jefferson Airplane och inte minst i sättet som Josefina Berglund Ekholm framför sin sång blir vi påminda om Grace Slick. Summa sumarum…Children of the Sün spelar alltså psykedelisk rock med schysst sång/stämsång som en stark ingrediens. Det blir till och med lite väl flummigt på sina håll om ni frågar mig.

Redan i starten på Roots, som skivan heter, ges flertalet låtar som varierar både i tempo och kraft alltifrån balladmjuka toner till en ett explosivt stort rockljud alá Led Zeppelin. Tre utav de fyra inledande låtarna passar in i beskrivningen och är av yttersta klass. Reflections, Leaves och Gaslightning (de två senare har båda släppts som singlar).
Efter lite mer återhållsamma låtar och ett kort instrumental spår (som känns väldigt bekant) får vi titelspåret Roots en av de skönaste låtarna där Jacob Hellenrud spelar ett riktigt skönt solo och Josefina Berglund Ekholm svarar med att sjunga på toppen av sin förmåga, härligt och på gränsen till lite ansträngt, något som hon under plattans framfart visar upp flertalet gånger. En stor styrka i soundet är just sången där Josefina Berlund backas upp av Ottila Berglund Ekholm samt keyboardisten Wilma Ås i ständigt snyggt drömska arr i sången.

Efter det att titelspåret Roots presenteras höjer sig bandet ett ännu ett snäpp och presenterar den bästa delen av skivan, nog för att inledningen var grym men nu blir det nästan formidabelt.
Man in the Moon byggs upp i flera lager. Singeln In Silva har ett akustiskt plock som återigen får mig att tänka på Sweetwater, en låt som också bjuder på manlig sång halvvägs igenom. Jag hittar ingen info om vem som har rösten men det finns två namn att välja på i bandet, antingen gitarristen Jacob Hellenrud eller hårdslående trummisen Johan Lööf, bra är det hursomhelst. Men bäst av låtarna på senare hälften av skivan är ändå The Soul som inleds med körsång ifrån hela bandet endast kompat av trummor. Systrarna? Berglund Ekholm sjunger fantastiskt bra ihop, det är förvisso Josefina som är leadsångerska men Ottilia har snygg körstämma plattan igenom.The Soul bjuder också på ett lite psykedelisk solo med Lööfs Bonhamkompande i bakgrunden, trumljudet är för övrigt fantastiskt plattan igenom. The Soul avslutas som den börjar med nästan lite gospelkänsla, förvisso ett ganska kort parti men det ger helt klart gåshud och borde förlängas live.

Vi kan hoppas och hålla tummarna för en ny summer of love med peace tecken som dominerar. Jag hoppas dessutom att Children of the Sün, som släpper sin andra fullängdare, gör en turné i sommar. Då är jag där!

Band: Children of the Sün

Album: Roots

Skivbolag: The Sign Records.

Releasedatum: 18:e mars 2022.

Betyg: