Christian Liljegren känner vi igen från band som Narnia, Audiovision med flera och att han är en grym musiker är inget man behöver diskutera. Det bara är så! Så har Liljegren nu släppt ett soloalbum I Heavy metal och hårdrockens tecken! Det kan väl inte bli bättre än så? Låt oss lyssna och avgöra vad som hamnat på albumet!

Introspåret Melodic Passion är en up-tempolåt som definitivt flirtar med Heavy metal-genren och jag älskar Liljegrens röst här. Om jag fick önska hade jag fått mer bas men det går inte alltid att få som man vill! Det är snabba trummor och höga körer som driver på rejält! History bjuder in oss med en härlig gitarrslinga som har en skön retrokänsla och ganska omedelbart får vi höra sången guida in oss i en ny story. Det är snyggt, det är hårdrock och det vibbar åt det tyngre hållet. Det har lite rockoperavibbar och spontant önskar jag att hela nästa album ska låta som det här. Det är som att lägga ifrån sig en bra bok. Man vill helst inte att det ska ta slut. Så drar vi igång The Victory som är min personliga favorit på det här albumet. I introt får vi höra ett klassisk hårdrocks-skrik som skulle få Mammas Pojkar att nicka gillande. (Filmen Mammas pojkar) De galopperande gitarrerna och den djupa melodiösa sången har djupt och fantastiskt vibrato på sina ställen som lyfter detta till en helt ny nivå av Heavy metal på detta album! The Rock följer upp med ett snyggt gitarrintro som andas hårdrock! När Liljegren börjar sjunga bekräftas känslan och man riktigt dras med i tempot och det är en headbangare om något! Liljegren visar här att han har en vokal bredd och bjuder på en del grumligare toner som passar helt perfekt i låten.

This Is My Love Song. En lugn låt, ballad. Vi bjuds på en riktigt snygg melodi och här får vi höra en stark men ändå ljuv stämma som berättar om sin kärlek till sin familj och sina vänner. Riktigt snyggt arrangemang med akustisk gitarr och Cello som stärker känslan. Texten kanske känns lite övertydlig stundtals men är det en kärleksförklaring så är det.  

Dead Or Alive öppnar upp med ett snyggt orgelintro, sången bryter in med en mild ton och det fortsätter så en liten stund innan det dyker upp en mer bluesig nivå på det som glider in på en mer Heavy metalrefräng. Det funkar tyvärr inte riktigt, det blir en något märklig rytm i det. I Breathe som följer upp har ett skönt lugnt intro med lite 70-tals vibbar och Liljegrens röst visar var skåpet ska stå i det här lugna lite mörka och mystiska scenariot som byggs upp sakta men säkert. Det fortsätter i ett skönt 70-tals rockigt stuk med underbara körer och en lite skräckfilms känsla på sina ställen och Sången håller ett underbart grepp om berättelsen i den här låten!

I Salute For The King blir tempot något långsammare och det hörs nästan lite Rythm and Blues i den hårdrock som den här låten ändå grundar sig i. Även här kanske man kunde önska sig mer bas men det är snyggt. Utan tvekan.Albumet fortsätter med låten Third Day som öppnar med en keyboard och en enkel gitarrslinga. Lite vemodigt nästan och det fortsätter så och lämnar oss med en känsla av att det kan komma mer.

Allt som allt är det ett bra album. Produktionen är riktigt bra i de flesta låtarna men ibland saknar jag som sagt lite mer bas. Sången är magisk på sina ställen och de riktigt bra låtarna som The Victory och I Breathe lyfter hela albumet ett snäpp. Det är dock en ganska ojämn platta. Vissa låtar är så bra att det ryker om huvudet när man lyssnar medan andra blir mer något i bakgrunden. Men rakt igenom allt är det över medel och det är mycket Christian Liljegrens röst som gör det. En perfekt berättarröst och helt klart en mycket begåvad musiker med talang för storytelling.
Jag skulle gärna höra en hel rockopera från herr Liljegren, jag ska lägga till det på min önskelista till jul.

Artist: Christian Liljegren
Titel: Melodic Passion
Releasedatum: 2021-03-26
Skivbolag: Melodic Passion Records
Genre: Hårdrock/Heavy Metal
Bästa låt: The Victory, I Breathe
Betyg:

/P ”The Poser” Pousár