Eurodisco kungen goes metal. Det är precis vad den gode Martin Eriksson har gjort. Dom flesta känner väl till hans karriär som E-Type på 90 och i början av 2000 talet, med hits som Angels cryin, Campione, Back in the loop och så vidare.

Men för den har följt Martin och lyssnat på lite dokumentärer om honom, så har han ett stort hjärta för hårdrocken och nu har han äntligen slagit slag i saken. Med sin nya karaktär A-Tron släpper han nu sitt första album som är starten på en triologi.


Bland musikerna och gästsångare på skivan kan man nämna Jona Tee (H.e.a.t), Johan ”Shellback” Schuster , Tommy Johansson (Sabaton), Johan Hegg (Amon Amarth), Christian ”Kicken” Lundqvist (The Poodles) och Pontus Norgren (Hammerfall)


Soundet är en klassikt industrimetal där man hör klara influenser av bland annat Rammstein och Rob Zombie. Efter några genomlysningar, så får jag känslan att Martin, som passerat 50 bast vid det här laget verkligen lever ut sina hårdrocksdrömmar och blivit som ett barn på nytt. Jag tycker mig höra mycket spelglädje och det är det som musik ska bygga på. Tar man det för var det är så är faktiskt skivan riktigt bra. Ska man se på den slaviskt ur en industrirockares perspektiv, så är det absolut inte det bästa man har hört, men jag föredrar att fokusera på det första.


Ser man till skivans innehåll så har Martin skapat tio relativt jämna låtar medans avslutande ”Sea me” måste ses som plattans klart svagaste. Martins sång påminner nästan om en som läste sagor för mig när jag var liten.


Överlag så är jag nöjd med det jag hör. För mig som spelat E-Type på högsta volym under en period av mitt liv så känns det bara kul, att få höra Martin leva ut sin dröm fullt ut och äntligen släppa en skiva inom en genre, som han älskat sen barnsben.
Blanda denna skiva med Knights of the realms debutplatta som kom förra året på förfesten, så kommer ni få en trevlig stund. Jag lovar!


Artist: Dampf
Titel: The arrival
Releasedatum: 3 juni 2022
Skivbolag Gramophone R
Bästa spår: Twilight eyes, Steinhaufen, Jerusalem, The other side.