Från Houston, Texas hör vi Flame Imperishables senaste album Glory and Ruin dundra på! Det är ett fantasyinspirerat album som skiljer sig från bandets tidigare progressiva Orisonata.

Med sagolika texter och sagan om ringen känsla lyfter de fram fantasymomenten i sina låtar och även om de försöker bryta sig loss från det tidigare så hör man det progressiva i många av låtarna. Shrine Of Ressurection är en sådan låt och det är en riktigt mysig låt med vackra gitarrstrofer och en lågmäld melodi men det skulle kanske inte göra det sämre att tänka ”less is more” emellanåt. Progressiv rock eller metal ska inte låta som progressiv jass vilket det tyvärr gör på sina ställen i en annars väldigt stämningsfull låt.

Bregalad´s Lament följer upp med ett sound som verkligen väcker känslan av en sagoskog, rymden i den här låten, som för övrigt är instrumental är fantastisk! Man lyfts upp i en fantasieggande våg av ljud! Här berättas en story som glider in i The Herald´s Approach som följer upp. Här och var kan man höra små inslag som skulle kunna komma ur spelvärlden, Zelda och Castlevania är ett par titlar som dyker upp i huvudet när jag lyssnar på detta. Jag ska inte ljuga och säga att det är jättebra hela vägen men det finns en del riktigt sköna guldkorn här och det skulle nog lämpa sig på en Magic the Gathering turnering utan att skämmas.

Det är många riktigt begåvade musiker med på albumet och rent ljudmässigt är det grymt snyggt producerat. Sen är det väldigt varierat vilket för en del kanske är det bästa men för den här lyssnaren hade jag kanske önskat lite mer enhetlig känsla på plattan. Ska jag lista en favorit är det lätt Scarlet Gale Pt 2. Här har de verkligen nailat allt.

Band: Flame Imperishable

Genre: Melodic Metal

Bästa låtar : Scarlet Gale Pt 2

Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár