Ghost, ett av våra största musikexporter i nutid, följer upp sitt senaste album “Impera” (2022) med en cover EP på fem spår vid namn “Phantomime”. På albumet spelar: Fredrik Åkesson – gitarr, Matt Chamberlain – trummor, Luke Reynolds – keyboard/synth, Tobias Forge – sång/bas. Den är producerad av Rich Costey.

Covers är alltid en svår sak att göra. Jag ställer alltid frågan, känns det här motiverat? Det handlar mycket om val av covers. Hör jag till exempel ett stort band göra cover på “Paint It Black” igen så kaskadkräks jag. I Ghost fall känns det motiverat och det är bra val av låtar som inte gjorts för många covers på, i alla fall inte av stora band. “We Don’t Need Another Hero” har till exempel “At The Movies” -konstellationen gjort en svinbra cover på. Det ska bli spännande att höra vilken typ av tolkning Ghost gör. För det är just det som får en cover att funka; att det inte är en cover rätt upp och ned. När jag hör låten ska det kännas som det skulle kunna vara en Ghost låt i grunden.

Först ut “See No Evil” (Original av Television från 1977). Detta var en låt som jag faktiskt aldrig hört förut, jag har aldrig hört talas om Television för den delen heller. Ett rockigt och väldigt 70-tals osande spår. Passar Ghost som handen i handsken, 70-tals influenser är inget nytt i Ghost sound (jag tänker på band som Blue Öyster Cult etc). Tobias Forges röst känns väldigt naturlig i denna typ av låt, den är behaglig och tar helt rätt plats. Behagliga körer och läckert lirande av samtliga instrumentalister. Jag älskar trycket och markeringarna i trumsektionen. Klockrent att ta en fantastisk låt och göra den till sin egen, precis som man ska göra när man gör covers. Cudos till att välja en låt som kanske också blivit lite bortglömd?

Jesus He Knows Me kommer härnäst. Första singeln från denna EP. (Original 1992 av Genesis). Jag älskar Phil Collins och Genesis. Denna gifter sig extremt väl med Ghost genialiska musikalitet och lekfullhet kring texter samt budskap. Precis såhär man ska arra en cover, den går lite fortare än originalet och det infinner sig egna färgningar i melodierna. Bra driv i låten av instrumentalisterna. En rockigare version av originalet och dessutom en “större” version av originalet. Pampig och kommer säkerligen bli farlig live! (Spelar dom inte denna live så blir jag besviken).

Tredje låten ut “Hanging Around” (Original av The Stranglers från 1977). Denna känns också soundmässigt i linje med Ghost. Dock svagaste spåret på skivan, den får stå lite i skymundan av “See No Evil”. Jag hade kanske sett en annan typ av låt soundmässigt ta denna plats i stället för denna. Den är inte dålig alls och som cover är den väldigt snyggt arrad och utförd. Men tyvärr lite för mycket i linje med första spåret. En cover EP på fem spår tänker jag att man kunde tänkt lite mer bredd här, vilket man i övrigt gör på denna EP.

Fjärde spåret ut, “Phantom Of The Opera” (Original av Iron Maiden från 1980). Jag var lite skeptisk till detta val av låt. Iron Maiden är ju Iron Maiden. De är INTE lätt att göra en cover på. Men Ghost lyckas givetvis. Även här cudos till att man inte valde “Run To The Hills” eller till exempel “The Trooper”. Jag tycker att man får med sig Iron Maiden känslan men det låter också Ghost. En bra fusion helt enkelt. Riktigt bra driv i låten och skickligt spelat av instrumentalister. Jag älskar originalet men det känns faktiskt rätt kul att få en ordentligt fet produktion på denna låt.  

Sist ut har vi; “We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)” (Original av Tina Turner från 1985 och filmen Mad Max Beyond The Thunderdome). Jag är som sagt riktigt svag för “At The Movies”-versionen med bland annat Ronnie Atkins på sång (Pretty Maids). Ärligt var jag lite skeptisk till denna version faktiskt. Men denna passar Ghost sound riktigt bra. Jag gillar att de gjort den lite mjukare (om man jämför med At The Movies). Den är behaglig, stor när den behöver på refrängerna. Skickligt spel av instrumentalisterna även här. Somrig och funkar klockrent i bakgrunden med något kallt i handen.

Sammanfattning:

Ghost har skapat en riktigt bra cover EP, helt i linje med hur man bör göra covers och hur man väljer covers. Jag ser säkerligen att ett flertal av dessa låtar kommer smyga sig in live och folk kommer att skråla med samt älska det. Omslaget är också väldigt snyggt i vanlig ordning. Ghost fortsätter att visa att de är ett av de bredaste och bästa banden vi har just nu.

Artist: Ghost
EP: Phantomime
Bolag: Reaktor
Betyg:

//Rasmus Harnesk Wiklund