När Hammerfall släppte deras senaste alster Dominion i augusti 2019 var det lite grann som om jag hade upptäckt bandet på nytt. Jag såg en spelning samma sommar från Wacken och det fanns en sådan spelglädje i bandet som verkligen gick igenom min TV-ruta. Och nu efter att ha lyssnat på nya Hammer of dawn kan jag bara konstatera att spelglädjen i bandet har inte stannat av. Det räcker nästan att lyssna på titelspåret eller på Venerate me (som gästas av King Diamond) så förstår man. Firma Dronjak och Norgren på gitarr leker nästan lite med riffen på ett sätt som jag inte har hört på länge.

Något annat som slår mig är att bandet har hittat en helt ny lägsta nivå som är imponerande hög. En stor guldstjärna måste ges till Oscar Dronjak som har skrivit i princip all musik på skivan. Han satte en hög nivå på Dominion och han har banne mig lyckats behålla den på Hammer of dawn.

Rent musikaliskt så är Hammer of dawn snabbare än dess föregångare. Det är mer snabba basskaggar och mer höga toner från Cans. Jag vet att Oscar inte håller med mig men enligt min mening så är det väldigt mycket mer power metal på Hammer of dawn än på Dominion som var lite tyngre och långsammare.

På tal om Joacim Cans så måste en guldstjärna naturligtvis också ges till honom. På grund av pandemin så fick han jobba med den danske demonproducenten Jacob Hansen istället för James Michael och det har inte varit ett nedköp. Snarare tvärtom för han sjunger otroligt bra på denna skivan också.

Guldkornen på skivan är förutom de fem första spåren balladen Not today och avslutande No mercy.

Plattan är bra producerad av bandet själva och snyggt mixad av Fredrik Nordström. Dock hade jag varit mer nöjd om jag hade hört lite mer bas och baskaggar på skivan men hantverket är ändå riktigt bra.

Summa sumarum så kommer fans av Hammerfall inte bli besvikna på nya skivan. Grabbarna vet vad dom gör vid det här laget 25 år efter debuten. Tycker väl att Dominion var lite bättre men nivån är fortfarande väldigt hög. Hammerfall har varit ett av Sveriges största hårdrockband i över 20 år nu och inget talar för att bandet kommer halka ner på rankingen på ett tag.

Artist: Hammerfall

Titel: Hammer of dawn

Skivbolag: Napalm records

Releasedatum: 25 februari 2022.

Bästa spår: Hammer of dawn, Brotherhood, Not today, No son of odin, Venerate me

Av Ulf Romedahl