Henrik Palm har tidigare spelat i band som bl.a. In Solitude, Ghost och Södra Sverige vilket kan ge svar på tonen på hans egen musik. Det finns influenser från samtliga och samtidigt känns det som att han vandrat in i en obskyr bokaffär och försökt trolla ihop lite magi ur den äldre prosan. Det känns lite som att man lyssnat på 60 talets så kallade “satanistmusik” som bedömdes livsfarlig att lyssna på. Eller soundtracket till en skräckfilm i sektmiljö. 

Introlåten Instrumental Funeral är som det hintas i titeln en instrumental dänga. Den ger en bild av vad som är på gång på resten av plattan. Subway Morgue som följer upp känns lite som en blink till 70 talets lite mer obskyra progressiva hårdrock med glitter och glamour som inte alls syns i samma miljöer idag.  

Lunch Hour (Of The Wolf) tar oss vidare i resan och även här hörs influenserna från den gamla skolan av skräckrock. De ganska lätt tuggande gitarrerna mot en rak trumtakt. Sången ligger på som en berättarröst som stundtals förändras med effekter. Talismanic Love har en mystisk ton från start och har en del små detaljer som känns som en del av en helhet i ljudbilden. Körer och keybords som lyfter vissa partier till något som annars hade varit lite tråkigt. Swim To The Light är tillbaka i den progressiva rocken men kanske något senare än Subway Morgue. Lite mer The Cure känsla, kanske lite Smashing Pumpkins och 80-talets synth på sina ställen.  From The Grave, Back To Abnormal och Many Days landar i samma stuk och avslutar med såväl instrumentala spår som sköna pianoslingor och röster.

Jag ska vara ärlig och säga att detta inte är riktigt min stil men jag förstår vad det är Henrik vill göra. Det finns en marknad för mörk/skräckrock. Det är klassiska melodier som man kan känna igen från intro och outro låtarna som fanns förr i gamla skräckfilmer. Innan man slutade med riktiga soundtrack. Det finns saker som påminner om David Bowie, Alice Cooper, King Diamond och flera av de klassiska lite mer udda musikerna från back in the days och vill man höra något helt nytt i den genren är det här helt klart ett album som kommer passa dig utmärkt! 

Produktionsmässigt är det snyggt. Man har tagit med sig det klassiska soundet och renat det med dagens teknik. Snyggt album, helt klart men kanske inget jag skulle slänga igång på en fest. Det är lite för långsamt tempo för det.

Artist: Henrik Palm 

Album: Nerd Icon 

Releasedatum: 19 april 2024 

Bästa låt: Back to Abnormal 

Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *