Aldrig har väl någonsin uttrycket ”den här mannen behöver ingen närmare presentation” varit så uttjatat, om man ska beskriva mästersångaren Jeff Scott Soto. Så vi lämnar ämnet där.


Hösten 2020 släppte han sitt senaste studioalbum (Wide awake, in my dreamland) under eget som undertecknad gillade skarpt. Nu är han tillbaka igen och återigen har han jobbat med Alessandro Del Vecchio som producent.


Complicated är hans åttonde studioalbum i ordningen och man känner igen sig. Gillar du Jeff Scott Soto och hans sound så kommer du absolut gilla den här plattan också. Man vet liksom vad man får av Mr Soto numera. Man får naturligtvis en sång av världsklass och ett gäng starka låtar som kanske nödvändigtvis inte sticker ut, men är fortfarande bra.


Complicated spretar inte lika mycket som dess föregångare. Jeff fortsätter i sin vana trogen att flirta lite med sin funkiga sida i Disbelieving. Vi får den obligatoriska balladen i ”Until I see you again” och ett sitar-intro i Love is the revolution.


Överlag är plattan ett stabilt hantverk där det inte finns några direkt svaga låtar men den riktiga topplåten saknas. Jeff verkar ha sparat det bästa till sist för skivans starkaste spår Obsession kommer som elfte och sista låt. Men annars så är skivan fri från låtar som fastnade i mitt huvud trots flera genomlysningar.


Det finns ett uttryck som lyder ”no fillers, only killers” och tyvärr så hamnar skivan i det förstnämnda. Det känns synd att konstatera detta för jag gillar Jeff och den musik han har gjort genom åren.


Det är bara att hoppas att nästa album han gör blir bättre för han är en grym låtskrivare och en grymt trevlig person att intervjua.


Artist: Jeff Scott Soto
Titel: Complicated
Skivbolag: Frontiers records
Bästa spår: Obsession
Releasedatum: 6 maj 2022.

Av Ulf Romedahl