Dino Jelusick föddes den 4 juni 1992 och är en kroatisk sångare, musiker och låtskrivare. Redan som elvaåring fick han ett genombrott med låten Ti si moja prva ljubav som gav honom segern i tidernas första Junior Eurovision song Contest som hölls i Danmark 2003. 2004 blev han den yngste nominerade någonsin till Kroatiens music award och 2005 var han en av tre huvudakter på den Danska Langelandfestivalen tillsammans med Ronan Keating och UB40. 2011 släppte han sitt debutalbum Living my own life som spelades in i Australien och slutfördes i Malmö med hjälp av producenten Robert Ahrling. Därefter följde några år då han tilldelades ett antal utmärkelser i Ryssland, Vitryssland och Bulgarien och han fick spela inför 50 000 åskådare i Johannesburg, Sydafrika. Han gick också med i det amerikanska bandet Stone Leaders samtidigt som han var medlem i Kroatiska metalbandet The Ralph innan han 2016 blev medlem i Trans Siberian Orchestra också från Amerikas förenta stater. De senaste tio åren har bestått av massor av artistsamarbeten med bl.a Mike Portnoy, Joel Hoekstra, Mandy Mayer och Magnus Karlssons Free fall. Under 2022 fick han turnera med Whitesnake som sångare för att förstärka David Coverdales röst i partier som han inte klarar längre. Dino Jelusick har hunnit bli 31 år och skaffa sig erfarenheter från jordens alla hörn och nu släpper han eget material under sitt eget namn. Så vad har då detta underbarn att erbjuda?

Öppningsspåret på Follow the blind man är riktigt starkt. Reign of vultures kickstartar skivan med bra drag ett par korta temposänkningar, flinkt gitarrspel och Dino får även in ett mycket kort orgelsolo samtidigt som sången är lysande. Det är Heavy Metal med dragning åt amerikansk nutida sådan. Jag tycker det låter likt Avenged Sevenfold. Animal inside bryter mönstret lite grann med något lägre tempo och ett gung som följer med under hela låten. Titelspåret Follow the blind man är en ballad i bästa Coverdale anda som efterföljs av skivans svängigaste låt What I want.

 Follow the blind man blandar åtta tempostarka låtar med inte mindre än tre ballader. Jag är säker på att Dino med detta släpp kommer att hitta en publik för sitt band som kan utgöra en grund för en långvarig fortsättning. Karln har en röst som han garanterat kan leva på även om det blir i andra konstellationer eller sammanhang. De tre balladerna Follow the blind man, The great divide och The bitter end är av högsta klass däremot tycker jag att övrigt låtmaterial förutomReign of vultures är lite tunnt. Min sammanfattning får bli att det här låter väldigt lovande men kan bli bättre. 

Band: Jelusick

Medlemmar: Dino Jelusick sång och orgel, Ivan Keller gitarr, Luka Broderick bas och bakgrundssång, Mario Lepoglavec trummor och bakgrundssång

Titel: Follow the blind man

Skivbolag: Escape Music

Releasedatum: 29 september 2023

Marcus Ahlberg