Recension – Jesper Binzer – Save Your Soul

Jesper Binzer är frontman i D-A-D men också en briljant soloartist. Hans förra album Dying Is Easy som kom ut för tre år sedan visade oss att Binzer har en egen vision som kanske är något mjukare än det han gör med D-A-D utan att på något vis förminska sin egen musikaliska och inte minst vokala förmåga.

Uppföljaren Save Your Soul glider in och följer upp med en naturlig uppdatering av Binzers feeling.

Det ligger ett lugn över hela albumet. Det är som att tempot, trots den rockiga attityden är lägre och mer dämpat än något Binzer gjort innan. Jag förundras av hans speciella sätt att sjunga med betoningar som lyfter texterna en nivå högre och hans sköna sätt att leverera specifika rader så att de får extra fokus och man lyssnar lite extra på vad det är han vill förmedla.

 Spår 1 Life Is Moving startar upp med en snygg keyboardslinga som får mig att tänka 80 tal och det möts upp av sköna gitarrer och en lättsam känsla. När sången drar igång lägger låten om och blir något mindre lättsam men fortfarande inte mörk på något vis. Det är en skön start som ger mersmak. Det märks att det finns en bred tanke i musiken och det gör att man bara vill höra mer av vad som komma skall. Låt nr 2 som är titelspåret Save Your Soul startar med vad som liknar en bluesgura som möts av skramliga trummor och en snygg hammondorgel. Det är en riktigt skön släpig bluesrocklåt som de flesta av er antagligen redan hört. Jag skulle kunna tänka mig Lenny Kravitz kliva upp med Binzer och köra den här låten. Nästa spår med den mindre korta titeln Don´t Let Them Make You Choose Sides är en något mer rak rocklåt där man också hör en ganska typisk Binzer sång. Han har en förmåga att få plats med några fler ord i en mening än andra kan utan att det blir fel. Hammondorgeln har följt med i den här något fin-liriga låten.

Move A Mountain som följer upp och är albumets ballad är så snygg att pälsen reser sig direkt i pianointrot. Låten består av piano och sång vilket i sig är galet snyggt och speciellt med en rockig röst. Det är något avskalat som gör att det känns lite extra. Det är några spår av stråkar och möjligen en svag gitarrton någonstans men det är så lågt att man knappt tänker på dem när man hör sången.

Låt nr 5, The Heart Will Find Its Way är en ganska clean cut rocklåt. Det är rakt och ösigt med en skön bas som tuggar på och Binzer har tänkt till med micropauser och snygga körer som ändå gör att det inte blir tråkigt på något vis. Spår 6 som heter Premonition har ett lägre tempo men har istället en ganska tydlig D-A-D känsla, det gillar vi ju i och för sig och de här snygga gitarr riffen som ligger i refrängen kommer eka kvar ett tag när man hört den här. My Head´s Been Places är en riktig rockdänga, skitigt, ösigt och alldeles toksköna pulser i musiken. Det här är låten som gör att man ser Binzer hålla mikrofonen och pressa ur sig ”Your Head´s been places where your heart wont follow no mooore” medan trummorna slår ur sig rytmen. Läckert helt enkelt! Drown Waving som följer upp är har ingredienserna till en släpig bluesrocklåt och alldeles lagom kryddad med Binzers skramliga rockröst. What Time Is It Now snubblar in som låtens näst sista låt och är som ett litet lyckopiller. Här börjar man liksom stampa med i takten med foten och kanske dansa lite glatt. Och så avslutar han med The Price Of Patience som är en väldigt Binzer låt. Den har fokus på hans typiska sångstil och en melodi som känns igen som en typisk melodi för hans röst. Man hör den, man väntar sig mer men när låten är slut så är albumet slut. Och det blir liksom, bara en gång till. Sen klickar man på låt nr 1 igen.

Det här är ett jäkligt välbalanserat album. Det har alla ingredienser som ett bra rockalbum ska ha. Det finns humor, det finns allvar, det finns lugn och det finns ös och viktigast av allt, det finns känsla. Ljudbilden är galet snygg men det var att förvänta med tanke på Binzers bakgrund och erfarenhet. Man har verkligen jobbat med att få ett bra fokus på röst men också på hur instrumenten lyfter och låter vissa låtar växa fram ännu mer med hjälp av crescendo med micropauser som leder in i en ny melodi eller ett nytt tempo. Helt klart ett av årets favoritalbum!

Artist: Jesper Binzer
Titel: Save Your Soul
Releasedatum: 2020-11-06
Skivbolag: Wm Denmark
Genre: Rock
Bästa låtar: Move a Mountain, My Head´s Been Places
Betyg:

/P “The Poser” Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!