Joel Hoekstra kanske är mest känd för att han sen ett antal år tillbaka är medlem i klassiska Whitesnake men han har under en lång tid varit aktiv i musikbranschen.
Han är även medlem i The Trans-Siberian Orchestra och har lirat i Broadway showen Rock of ages och turnerat med storheter om Cher.

Han har släppt tre album under eget namn och nya albumet ”Running Games” det andra albumsläppet i hans soloprojekt Joel Hoekstra´s 13. Detta är första släppet sen 2015 då albumet ”Dying To Live” såg dagens ljus. Till detta album så har han rekryterat sig ett gäng riktigt starka musiker. Russel Allen som vi känner igen från bland annat Symphony X sköter sången. Vinnie Appice (DIO, Black Sabbath) sitter bakom trummorna, Derek Sherinian (Sons of Apollo, Dream Theater) på keyboards och Jeff Scott Soto (Talisman, W.E.T, Sons of Apollo m.f) hjälper till med bakrundssång.

Att Joel varit medlem i Whitesnake sedan 2014 märks tydligt på skivan så flera av låtarna har ett tydligt David Coverdale sound. Men när man lyssnar på skivan kan man även snappa upp lite DIO i bland annat inledande ”Finish Line” och i ”Crying e?Enough For You” hör man en tydlig Black Sabbath koppling under den perioden som Ronnie och Vinnie var medlemmar i bandet vilket passar Appices spelstil som handen i handsken. Dock är inte allt Whitesnake, Sabbath och DIO.

”How Do You” som kommer som spår fyra är en klassisk rockballad där Joel får refrängen att lyfta tack vare det snygga arrangemanget med gitarrer och Sherinians keyboards.
Sjunde spåret ”Lonely Days” är skön melodisk 80 tals rock med liten modern touch där Jeff Scott Soto hörs i bakrunden.
Skivan är stundtals riktigt bra om man gillar de banden jag har varit inne på tidigare, men den innehåller också lite bottennapp också. ”Reach The Sky” tilltalade mig inte samt titelspåret ”Running Games” som avslutar den 11 låtar långa skivan.
Den avskalade låten med en touch av spanska akustiska gitarrer föll inte mig i smaken alls som gör att betyget dras ner en aning.

Betyget blir en stark sexa. Hade jag kunnat dela ut halva poäng så hade det blivit 6.5.

Artist: Joel Hoekstra´s 13
Titel: Running games
Skivbolag: Frontiers Music
Bästa spår: Finish Line, How Do You, Hard To Say Goodbye, Cried Enough For You
Relesedatum 12 februari 2021.

Av Ulf Romedahl