Efter att ha turnerat internsivt och släppt skivor med Europé så äntligen John Norum tillbaka med nytt och eget material.
Gone to stay är hans första soloalbum på 12 år och det märks att det en hungrig John Norum som är tillbaka.

Skivan är en salig blandning av olika influenser. Det finns tecken av bland annat Black Sabbath och Whitesnake.
Att John är en grym gitarrist är ganska känt vid det här laget men på denna skivan får han visa att han faktiskt är en hyfsat kompetent sångare. Rösten är absolut inte fantastisk men John har lyckats få till låtarna så det ska passa hans röst.

Skivans starkaste spår är dock utan tvekan One by one där vi ser Wig Wams sångare Åge Sten Nilsen bakom mikrofonen. Låten har absolut potential att dyka upp på någons årsbästa lista när 2022 ska summeras.

Covers brukar sällan lyfta en skiva men det finns undantag. John har tolkat David Bowies Lady Grinning soul som faktiskt är riktigt bra. Här hör vi Johns bästa insats på skivan på gitarr och sångmässigt.

Skivans avslutas med en avskalad och lugn version av Face the truth som John har skrivit med Glenn Huges. Originalversionen är titelspåret från skivan med samma namn som John släppte redan 1992 och jag måste faktiskt säga att jag gillar nyinspelningen bättre. John sjunger med inlevelse och detta är jämte One by one skivans absoluta höjdpunkt.

Summa summarum. John har skapat ett stabilt hantverk. Det är absolut inte fantastiskt men det är ta mig tusan inte dåligt heller. Han ska ha all cred för att han ville göra så mycket som möjligt själv fast (enligt honom själv) inte är någon vidare sångare.
Betyget blir med ett beröm godkänt.

Artist: John Norum

Titel: Gone to stay

Releasedatum: 28 oktober 2022

Bästa spår: One by one, Lady Grinning soul, Face the truth