Att Khymera presenterat grym melodisk Rock tidigare är det få som skulle säga emot. Och jag skulle ljuga om jag sa att Master Of Illusions bryter den trenden. Dennis Ward som sjunger, spelar bas och producerat albumet har gjort ett hat-trick med sina uppgifter. Med album som A New Promise och The Grand Design bakom sig har bandet lyckats igen. Melodiöst, rockigt och riktigt bra!

När jag hörde singeln Walk Away var det med en rysning av välbehag.  Walk Away är också titelspåret på albumet. The First Time som följer upp som låt nr 2 är en fantastisk, något lugnare låt med fokus på keybord och melodi. En sådan där låt som jag kan tänka mig att en del (läs jag) skulle ha haft hopprepet framför spegeln och mimat till. Master Of Illusions som följer börjar med ett riff som säger allt med en gång. Det här är den typiska power AOR låten och man förstår varför albumet heter som låten. Det är en klar publikfriande låt och även om den kan kännas något tam på skiva så vet jag att det här är låten jag vill höra och sjunga med i live när jag ser dem på scen.

Det här albumet är vansinnigt snyggt producerat och med tanke på Wards bakgrund är det inte så konstigt. Låtföljden är precisionsplanerad och får en att gå upp i varv lagom till Paradise som ligger som låt 5 på albumet där tempot till en början går ner för att sedan gå upp i energi i körer och riktigt snygg melodi.

I Rythm Of My Life får vi höra Eric Rangos keybord spela en huvudroll som ger ytterligare en dimension.

Låt nr 8, Father To Son är en vansinnigt snygg ballad med smäktande solon och en klart emotionell text. Och där har vi ytterligare något som Khymera är grymt bra på. Texterna är sällan något framtvingat för att passa melodin. Det känns ibland som att de verkligen byggt musiken kring delar av texten och Father To Son är verkligen en sådan låt.

Father To Son följs upp av After All This Time som är en något glättigare typisk AOR låt om det brustna hjärtat. Kanske för att balansera upp det emotionella. Ingen dålig låt men kanske lite för mainstream. Victim Of Your Love är en peppig låt som passar alldeles utmärkt i slutet på albumet. För den sista låten på albumet, Just Let It Happen är den absolut bästa låten. Den ABSOLUT bästa låten!

Just Let It Happen är den sån där låt som hänger kvar, en sån där låt som man omedvetet börjar nynna på. Jag vet inte om det är den något melankoliska stämningen eller om det är den otroligt snygga kompositionen och samarbetet mellan alla men den lyfter albumet till en helt ny nivå. Det var det här jag väntade på. Khymera tar en chans och har verkligen lyckats toppa The Grand Design.

Över lag är det ett bra album med några riktiga toppar och väldigt få dalar. Något jag upplevt de senaste 15 åren är band som stigit upp med ett bra album som de sedan försökt ”överleva” med. Men så kommer band som Khymera och visar vad det handlar om. Att skriva mer och bättre musik hela tiden. Att försöka överträffa sig själv för att utvecklas både som band och som musiker/producenter.

Artist: Khymera
Titel: Master Of Illusions
Releasdatum: 2020-03-06
Skivbolag: Frontiers Music
Genre: AOR/Melodic Rock
Bästa låtar: Walk Away, Just Let It Happen
Betyg: 8/10

/P ”The Poser” Pousár