Efter 2.5 års tystnad är Knights of the realm äntligen tillbaka med en helt ny skiva.

Nya skivan heter Darker then leather och släpps 24 maj 2024
Debutplattan som kom i november 2021 var fylld med klassiskt party metall och undertecknad tvekade inte en sekund när det betyget skulle delas ut.
Det blev en sjua då och förväntningarna var relativt höga när nya skivan dök ner i min brevlåda.
På debutalbumet släppte man skivan som en trio. Nu har bandet adderat Mats Rydström (Avatarium) på bas som ny fast medlem.
Det första som jag lägger märkte till, är att produktionen är fetare på albumet. Bandet har producerat skivan själva medans sångaren Marcus Von Boisman har mixat och Erik Mårtensson (Eclipse) har mastrat
För det andra så har bandet gjort genidraget att stämma ner gitarrerna ett hack. Den listiga manövern har gjort att musiken passar Von Boismans röst som handen i hansken.
När jag frågade Magnus om detta så bekräftade han det som jag misstänkte. ”Vi har tänkt om lite när det gäller grundljud. Vi byggde om ljudbilden från grunden och vi har jobbat mer för att få fram hans röst”
Och för det tredje så är många av de klyschor som var med på första albumet nästan bortblåsta på den här skivan. Dom finns där fortfarande, men långt ifrån samma nivå som på debutalbumet.
I sann Knights of the realm anda finns det många partier på skivan där fötterna rör sig ikapp med Lars Skölds dubbelkaggar och huvudet rör sig till Magnus Henrikssons rakbladsvassa riff.
Skivan innehåller även den ödesmättade balladen The Dark som inleds och avslutas med en lågt stämd akustisk gitarr ala Bible black med Heaven and hell.
På tal om Magnus så får han återigen en guldstjärna för sitt grymma gitarrspel. I Knights of the realm får han verkligen ta ut svängarna precis som han vill och han gör det verkligen med bravur. Vissa av hans gitarrsolon håller högsta klass och han måste ses som en av Sveriges bästa rockgitarrister just nu.
Summa summarum så håller Knights of the realms nya album samma höga klass som sin föregångare.
En stor skillnad att det är mindre plats för allsång på det här albumet. Det finns absolut låtar som bjuder in till allsång. En förfest med till exempel ”Killer machine” på högsta volym är en given partyhöjare.
Om jag ska vara kritisk mot något så saknas den där riktiga 10-poängs låten som sticker ut från de övriga på albumet men å andra sidan är de 11 låtarna på skivan väldigt jämna.
Bandet har fokuserat på att göra riktigt bra heavy metal och de har de gjort jävligt bra. Men med tanke på det är ett gäng väldigt rutinerade grabbar som är med det här bandet, så är jag inte förvånad över resultatet.
Betyget blir med beröm godkänt. Knights of the realm är ett band som man får ta med en glimt i ögat.
Jag utsåg debuten som det årets bästa förfestskiva. Den guldmedaljen lär bandet behålla när det är dags att summera 2024.
Av Ulf Romedahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *