Karlstad är inte bara ”sola som skiner”, Färjestad och Löfbergs Lila. Stan har även ett svenskt band vid namn Knogjärn som har fått en större publik för varje skiva de släpper.

Hur blandar man då till bandet Knogjärn från Karlstad? Man blandar till Five Finger Death Punch, Slipknot och Lok. Toppa det sen med lite Clawfinger och texter på svenska, så har du fått Knogjärn.

”Utan bedövning” är bandets fjärde fullängdsplatta och till denna platta har bandet verkligen satsat på produktionen, för ljudet är betydligt fetare nu en på de tidigare skivorna.

Hela skivan startar med låten ”En sista gång” som verkligen sätter tonen på skivan. Ett jävligt tungt inledningsriff som luktar både FFDP och tidiga Lok och sångaren Kim blandar både ren sång och halvgrowl.

Låtarna är stenhårda med mycket mangel men det finns även melodiska och lugna inslag. Bandets försök till ballad i låten ”Aldrig mer” visar på mod att göra något nytt och undertecknad tycker att de lyckas med bravur. Texten handlar om mobbing och utanförskap och är lätt att relatera till. Bandet får gärna göra fler låtar av denna typ för ”Aldrig mer” tillhör helt klart ett av skivans bästa spår.

I ”Kopplet runt min hals” blandar bandet hejvilt mellan lite punk och metal. Det är blandning av lite snabba riff och tunggung vilket svänger ordentligt i mellan åt.

Plattan avslutas med den 37 sekunder korta ”Snabbhatskedja” där Kim tävlar med Slayers Tom Araya om vem som kan få fram mest ord på kort tid som möjligt.

Knogjärn har skapat ett riktigt stabilt hantverk. Skivan ska spelas på en volym som kan få en och annan granne att reagera. Skivan är som gjord för en förfest eller en lagom lång bilresa. Men se för guds skull att låsa fast båda händerna på ratten och använda farthållare, för här finns det vissa begär att spela lufttrummor kombinerat med en högerfot som vill röra sig okontrollerat i takt med musiken.

Så ge dessa fyra grabbar från Karlstad en chans om du inte hört dem förut. Det kanske dyker upp en sol från Karlstad även i dina högtalare.

Band: Knogjärn

Titel: Mera bedövning

Skivbolag: Indie recordings

Släpps: 27 januari 2023

Bästa spår: Aldrig mer, Bedövning, En sista gång