KSMB var en del av livet när jag var rocker/punkare i tonåren. De spelades på hög volym på min 15 års fest där vi var enbart brudar och vi drack lite folköl och såg på The Doors filmen. Att det fortfarande kommer musik från bandet gör mig så innerligt glad och att möta småpunkare både här hemma i Kalmar men också Göteborg och Trollhättan som har KSMB på sina jackor och västar gör mig varm i själen. 

Bandet har lirat sedan slutet av 70 talet och har en gedigen karriär tillsammans. Imorgon släpper de en platta och det har varit så roligt att få lyssna på Bröderna Bengtssons Hatt & Mössfabrik och ta in vad KSMB är idag.  

“Genom att tolka och på svenska framföra verk av 999, Heavy Metal Kidz, Blondie, The 101’ers, Death mfl så utgör även albumet en kulturgärning som blir en påminnelse om en tid när musiken sågs som ett vapen i samhällsdebatten.” 

Mördare startar upp med en alldeles fantastisk tung och lugn basgång som bjuder upp oss till en klassisk allsång som utropar MÖRDARE! Det finns ett skönt jävlar anamma som gör att man lyssnar lite extra på vad som sägs.  Man tittar bort, vi låtsas att det är deras eget fel. Kritiken mot vad som händer omkring oss är tydlig precis som den ska vara i en KSMB låt. Tankeställare.  

Bara Banka är lite mer melodi och lite mer fart. Det är en skön känsla av klassisk punk med det släpiga och publikfriande i sången. Gitarren lirar snygga riff i bakgrunden och det hörs att det är rock and roll i anden. 

Delirium bjuder på en ton som minner mig om 80 talet och den något gladare punken som KSMB lyfter upp som det ska vara! Rock and Roll gitarren klipper in och låter oss smaka på det vi känner igen. 

Min Tjej har en skön baktakt och ska feeling. Vem känner inte igen sig i denna idag? Kanske inte det starkaste spåret på plattan men ändå skön. 

Vintern 79, då var jag knappt året gammal. Låten bjuder dock på en känsla som räckte bra långt in på 80 talet! Det är tugg och hammondorgel. “Alla ni som sitter där och gnäller, 79 är året som gäller!” En historielektion för dig som inte har koll på vad som hände 79. En beskrivning av hur det var att leva då och vad som kändes i samhället. “79 sluta i skräck!” 

Kungarna av Vrålrock är ett rent publikfrieri!! Och jä(v)klar vad de kommer väcka liv i publiken! Jag sitter och flinar så det gör ont i mungiporna när jag lyssnar på det här, en live-låt utan tvekan. 

Hämnden är ljuv glider in och bjuder upp till dans. Man förmedlar en känsla av det där som gjort en illa som man gärna vill hämnas för, men även om hämnden är ljuv så ger den en bitter eftersmak. Så du kan lika gärna ragga upp en partner och dansa till den här låten, det kommer nog att hjälpa mer! 

Skärholmen 127. Ja då kickar vi upp kängorna lite högre och sätter igång med röjet! Klassisk punkfeeling och det smakar nästan Aurora i käften på mig. Får känslan av att sminket rinner för att man röjer så hårt att svetten lackar! Jag älskar hur sången dominerar och håller fast en i det här! Man vill bara stå längst fram och yla med! 

Pumpa På bjuder oss på raka trummor och en redig duett som matar oss med rak enkel punk. 

Enkelspårig avslutar skivan som det ska vara. Det är tralligt och bra, det gör att man trycker på repeat och lyssnar igenom allting en gång till! Det här är punkigt och rockigt och det är verkligen något som kommer passa bra på en balkong med ett gäng polare eller i bilen på väg till någon av sommarens alla spelningar. Samtidigt vill jag se bandet spela detta på Larmtorget i Kalmar en varm sommarkväll! 

Det står i materialet att de tolkar den musik som blev soundtracket till deras ungdom. Och det är ju så perfekt då att deras musik är en del av soundtracket till min ungdom och jag är rätt säker på att de varit det för många av er läsare också. Jag rekommenderar den här plattan varmt både för den som lyssnat på KSMB innan men också för dig som helt enkelt gillar lite punkig rock and roll. För det är vad det är. Det är samhällskritisk och viktigt men är samtidigt avslappnat och roligt, och det är väl det som KSMB alltd varit bra på!? 

Artist: KSMB 
Album: Bröderna Bengtssons Hatt & Mössfabrik  
Release datum: 2023-05-26 
Bolag: Wild Kingdom Records 
Betyg: 

/P ”The Poseur” Pousár