• Lillasyster alltså. För att kunna skriva den här recensionen var jag tvungen att göra en liten recap.

”Hjärndöd musik för en hjärndöd generation” från 2007 var rockigt, inte tu tal om saken men det var mer svensk punkig rock med ett mittenfinger mot det som var samhällsfrågor då. På ”Det här är inte musik, det här är kärlek” kom låtar som Peter Settman med lite mer tyngd och kanske en hint åt mer punkigare metal. ”3” bjuder på lite mer melodi och ett mer rakt spår och det känns kanske lite som att de hittade en ton som passade dem väldig bra. I låtar som Så Jävla bra upptäcker man hur bra rapmetal kan vara på svenska. Det smakar bra på ”4” också, Mörk Materia är en favorit i sammanhanget och det funkar fortfarande grymt bra med en något skitigare ton. ”Svensk Jävla Metal” bjöd oss på Vackert Land som för mig bevisade hur breda Lillasyster är och vilket fantastiskt musikarv vi har att ta av.

Så landar Stormtrooper Boombox. Och vi har alla hört singlarna. Det är på engelska. Ja. Det är det såklart. För är man med i Mello får man ju fans i resten av Europa på ett annat sätt och det är ju kul om de nya fansen kan förstå vad du sjunger.

Funkar det då? Jag det måste jag säga att det gör! Lillasyster får till det med samma typ av melodier och en rytm som de haft sådan framgång med. Visst kan man känna kommersiella vibbar i Pretender men det är helt okej för Lillasyster är ett kommersiellt band vare sig man vill eller inte och det är ju en mellolåt för fasen! De har synts i media och har ett superfint rykte bland fansen, de är ödmjuka och bryr sig om sina fans så det är klart att de nya fansen ska få lite sköna dängor att sjunga med i och behövs det lite skval emellanåt så ska det ju finnas där.

Monster Truck som sparkar igång plattan har en känsla av lite oldschool Lillasyster med de tunga tuggande gurorna och den guturala rösten som vi är vana vid. Det är en riktigt skön rapmetal vi bjuds på här och det är tajt med en hel del sköna vibbar av klassisk svensk metal.

Sen finns det ju låtar som har ett annat djup också som The Firestarter. Den har en skör början som väcker ett intresse för att höra vart det tar vägen. Låten sjunker och har ett dovt sound kombinerat med det sköra som det startade upp med och det är riktigt snyggt.

Animal kliver in här med ett tyngre sound som smakar modern Lillasyster. Det här är noginget jag skulle känna igen som Lillasyster direkt. Jag har inte bestämt mig om jag gillar det eller inte! Det är lite spretigt och kanske inte riktigt vad Lillasyster varit men frågan är om det ska vara det? Om de nu ska gå över till ett annat språk kanske det behövs ett lite nyare sound också? Jag måste nog lyssna ett par hundra gånger till innan jag landat i det här. 😉

Rub It In har också en start som är soft, lugn och lowtempo. De n ökar såklart men den behåller en pianoslinga som varvar ner i delar av låten och det finns ett så skönt allsångsstycke 2:33 in i låten, det här kommer gå hem på varende scen de spelar på.

Forty Four Boxes är en riktigt skön rock/metal dänga. Den här kommer spelas mycket på rockradio i år. Trust me! Sköna melodier med toksköna breaks som kommer få publiken att tappa det stundtals.

Jag skriver inte om alla låtar nu, jag tycker ni borde lyssna igenom den åtminstonde en gång själva oavsett om ni gillat dem sedan tidigare eller ej, för över lag har de gjort ett fint album! Det är kanske inte årets bästa album men det är långt ifrån det sämsta! Det finns en del guldkorn och de har producerat det riktigt jäkla bra även om det är en aning för kommersiellt för min smak. Men snyggt är det!

Artist: Lillasyster
Titel: Stormtrooper Boombox
Bästa spår:Monster Truck, Till Our Days Are Over, Forty Four Boxes
Releasedatum: 20 Januari 2023

Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár