MÄBE som vi känner igen från bland annat Dissection och Deathstars – släppte skivan ”…söker lögner får sanning till svar” våren 2010. Han följde upp med ”Nångång, Nånstans” 2012 och ”När rösten i radion sa hans namn” – en sex-låtars EP från MÄBE, hade release 26 januari 2018 hade han satt sina spår både i radion men också bland många svenska punkare och rockares playlists.

Nu släpper han albumet ”Kom evighet, kom ögonblick” och det märks att han lagt tid och energi på att få detta att bli som han vill att det ska vara. Personligen känns det lite som att lyssna på Thåström med lite mindre drama. Jag ser inget fel i det alls, Thåström finns förvisso kvar men han lämnade över den mer aktiva facklan för många år sedan och om MÄBE lyckas få genomslag med den här plattan finns det en möjlighet att han kan fylla en lucka på den svenska musikscenen.

Så hur låter det då? Som jag skrev tidigare hör vi mycket Thåström i det här men det som slår igenom är att låtar som Sjömanskyrkan drar mig till Skagerack i Strömstad en sen sommarnatt. Alla lampor är släckta och det enda man ser är solens första strålar som speglar sig över vattnet. Känslan av fiskebåtar som rör sig in och ut ur hamnen och doften av tång. De djupa samtalen som man bara kan ha en sådan natt.

Ditt Mästerverk följer upp med en fantastisk känsla redan i kören som inleder låten. Och det är det här som är så spännande med MÄBE. Just när man tror att man hittat vad det är han vill säga förmedlar han något helt annat. Det är något nästan kyrkligt i kören men utan det skarpa. Väldigt behagligt och med en väldigt vemodig känsla.

MÄBE är en ordkonstnär som kan beskriva en miljö och en känsla på ett sätt som gör att man kan känna igen sig själv, en plats en eller annan människa. Man har lätt att leva sig in i det och det kan stundtals bli en liten plåga för att det landar tätt inpå men det gör bara låtarna till något mer än något att lyssna flyktigt på. MÄBE berättar något på den här skivan. Det handlar om havet, de som har havet som arbetsplats, de som kommer tillbaka och de som inte gör det.

En platta som landar perfekt till höstens kommande mörker. En platta som kommer att stå sig väl med tiden och jag hoppas han fortsätter med en uppföljare om bohuslän i dess prakt. Det hade jag garanterat lyssnat på!

LINE-UP:
MÄBE – vox

Guest musicians on the album:
Jonas Beijer – producent, synt, gitarr, bas, programmering m.m
Olav Grönstad – saxofon
Malin Fritz-Pedersén – kör

Artist/Band: MÄBE
Title: Kom evighet, kom ögonblick
Release: 2023-10-06
Bolag: Twofaced Productions
Genre: alternativ / rock / svenskt / asfaltsblues


/P ”The Pouser” Pousár