I skrivande stund sitter jag i Marduks hemstad Norrköping och lyssnar på deras nya skiva Memento Mori. Marduk har själva sagt att det här albumet både skall återanknyta till deras tidigare material samt bringa något nytt till bordet. Efter över trettio verksamma år är det lätt att sådana försök blir spretiga och svårgreppbara, men jag insåg snabbt att Marduk verkligen har lyckats.

Första låten, titelspåret, börjar med oroväckande ambientljud där musiken sedan närmar sig som om den bryter sig igenom från andra sidan graven. Det är mörkt, fartfyllt och lätt att ryckas med i. Nästa låt, Heart of the Funeral, börjar mer direkt och håller ungefär samma tempo. En del otroligt snygga melodislingor finns med och det är en låt med mycket innehåll som håller uppe intresset. Det är hårt, mörkt och skitigt, precis som sig bör och här trodde jag att jag hade listat ut ungefär hur skivan skulle låta. Blood of the Funeral börjar med spadtag som omisskännligen häller jord på en kista, men sedan är det som att Marduk formligen exploderar. Det är ännu snabbare, ännu mörkare och efter nästan fem minuter känns det som att trumhinnorna såväl som själen blivit misshandlade – fast på ett bra sätt för oss som gillar black metal. Det sista ljudet är ett growl som övergår i en dov morrning och med en suggestiv rytm övergår det sömlöst i nästa låt, Shovel Beats Sceptre.

Ännu en gång byter skivan karaktär. Från att ha trappas upp i tre låtar tar den nu en ny vändning. En ekande röst mässar teatraliskt en text som ger sann domedagskänsla och jag får rysningar när den nu långsammare musiken kommer igång. Det är fortfarande utan tvivel både mörkt och hårt, men det har fler nivåer och ett djup jag inte väntade mig. Fyra gånger fick låten gå på repeat innan jag ens klarade av att gå vidare. Det är något av det bästa jag hört i genren. Och så här fortsätter det. Dramatik, mörker, smärta, djup och en imponerande skicklighet.

På hela albumet finns det bara en enda låt jag verkligen inte gillar, vilket är Charlatan. Men anledningen är inte att låten är dålig, tvärt om är den till stora delar en av de starkaste på skivan, men det finns ett parti mot slutet som för mig sabbade hela behållningen. Troligen finns det andra som gillar det, och er avundas jag starkt.

Sammantaget så har Marduk levererat exakt vad de lovade, men mer än jag förväntade mig. Man hör spår av gammalt material på en väl sammanhängande temaskiva som aldrig upphör att överraska.

Artist: Marduk
Titel: Memento Mori
Genre: Black Metal
Skivbolag: Century Media
Releasedatum: 2023-09-01
Betyg:

/Yvonne Undin