Mastodon släpper albumet Hushed & Grim den 29 oktober och det vattnades I munnen på mig när jag hörde detta. Mastodon har ju gjort grym musik nästan konstant sedan 2000 och det här är verkligen inget undantag! Vi glider rakt in i albumet för här kommer recensionen låt för låt!

Pain With An Anchor. Melodiskt och väldigt rena snygga toner som fyller ut ljudbilden och tungt som bly. Klassiska metal gitarrer á la scenen på 90 talet och det känns som att bandet lite nostalgiskt ser tillbaka på vad som influerat dem från början. The Crux har ett Intro som minner om old schoolmetal med mörker och en känsla av ondska. Sången är makalös i den här låten, det finns en sådan tonsäkerhet att jag ryser emellanåt och det skapar en fantastisk harmoni i det här öset som jag nog inte har hört någonsin hos Mastodon tidigare.

Sickle And Peace faller in i ledet och starten som är experimentell, skapar ett intresse direkt, det ligger en mystik i den här låten som jag gillar. Det är ett lyft från det självklara och det är intressant att lyssna på! Mastodon är bra på att hitta guldkorn som de kan lägga in och det har de visat tydligt här!  I More Than I Could Chew ligger det ett lugn bakom öset. Som en våg av falsk säkerhet som man känner i introt som ligger och lurar i bakgrunden och man förväntar sig att det ska återkomma men i stället bjuds vi in i en lite mer klassisk ganska soft metalmelodi.

Sedan följer The Beast. Här landar vi i ett snyggt gitarrintro som leder väg in i en låt som jag vill beskriva lite som en metalballad. Vansinnigt snyggt och här får vi njuta av melodi och erfarenhet hos dessa magiska musiker. Rösten är helt fantastisk i sin sköna kombo av skörhet och mörker.

Kanske coolaste titeln på albumet! Skeleton Of Splendor!! (Insert evil laugh) Även här avnjuter vi ett gitarrintro med toner av soft piano som möter upp en sång av vemod och sorg. Melodin är hänförande och det håller i sig i en vacker ballad som skulle kunna spelas till vilken eftertext i skräckfilm som helst. Detta följs upp av Teardrinker och här kommer disten tillbaka och vi får känna tyngden igen, men den lite softare tonen ligger ändock kvar som ett litet eko från låtarna innan. Mycket snyggt planerad ljudbild med en tydlig röd tråd i melodier och tempo.

I Pushing The Tides lever det upp mer igen och tonen blir lite mer oren vilket passar perfekt till det något kaotiska tempot och känslan av uppror som hörs i den här låten. Mycket tilltalande i höstmörkret. Vilket känns ironiskt när nästa låt heter Peace And Tranquility. Men vi fortsätter med det kaotiska, det finns en ordning i kaoset och det gör det hela sjukt kul att lyssna på. Det banar väg för det vackra i sången och melodierna som skapas ur det.

Dagger glider in och här vaknar mörkret och den mer klassiska känslan av ondska igen när vi följer med in i Had It All och landar lite otippat i ytterligare en ballad! Och det är så in i h.. bra!

Så kommer Savage Lands! Savage är precis vad det är! Vi bryter rakt in i de smattrande trummorna och det något mer orena men ändå så jävla snygga som är Mastodon!

I Gobblers Of Dregs känns det lätt och lugnt med en stilfull melodiös känsla som leder oss till Eyes Of Serpents. Klingande toner lifter in oss på en våg av snygga rytmer och melodier som tillsammans bygger upp till en vacker melodi som stundtals nästan känns som en folkvisa. Otroligt känslofyllt och vackert.

Gigantium. Hårdrock. Så börjar vi. Och det är ett perfekt avslut på det här albumet. En känsla av att man kombinerat grunden till allting med det som är idag. Det är nytt men välbekant och det är perfekt.

Artist: Mastodon
Titel: Hushed & Grim
Releasedatum: 2021-10-29
Skivbolag: Warner Music
Genre: Metal
Bästa låtar: Oh Come on…
Betyg:

/P “The Poser” Pousár