Det finska rockbandet Mount Mary släppte sitt självbetitlade debutalbum 2021. Det togs emot väl men pandemin gjorde att de inte riktigt nådde ut till den stora massan vilket är synd för det här är ett riktigt bra band som kör klassisk rock med den fantastiska sångerskan Maria Hänninen som ger sköna 70 tals vibbar med sin raspiga röst.

Imorgon släpps så uppföljaren Diamonds Of A Fool och jag har roadtrippat genom landet och lyssnat och det är nästan så man vill hoppa upp på taket och lira luftgitarr emellanåt! Man hör influenser från Led Zeppelin, Cactus, Rival Sons, Greta Van Fleet, Black Sabbath och AC/DC och det blir ett jäkla ös emellanåt.

Jag reflekterar över att Maria har en mogen röst, det är en röst som har varit med ett tag och det blir jäkligt snygga balanser med hennes riv mot de jäkligt svajiga (på ett positivt sätt) gitarrerna. Det är liksom gung i musiken och med hennes sång tillkommer en skärpa som gör att det funkar utan att bli för mainstream.

I de första tre låtarna Screamin’, Diamonds Of A Fool och Insecurity blir det väldigt tydligt med influenserna och man rycks med i musiken väldigt snabbt. När Color Of A Tear drar igång känner jag dock att det hade vart skönt med ett avbrott men det kommer.

Now You Gotta Cry Alone har ett lugnare tempo och lite mer sov melodi vilket känns rätt skönt och man får hippievibbar deluxe. Tohu Bohu kliver in med en lite ren rockig ton och det här är nog min favoritlåt på plattan.

I Will Find My Way To You känns lite Rolling Stones rockigt, det är ösigt och hett. Snygga körer och ett snyggt arrangemang gör det till en riktigt snygg kandidat till bästa låten.

Heart Astray återgår till det lite med flummiga soundet men utan att släppa på rocken, det är ruskigt snyggt och det är verkligen en låt som man kan lyssna på och höra något nytt varje gång!

Heavenly Light avslutar albumet med en riktigt skönt flummig och skitig känsla. Det skorrar om strängarna, trummorna känns lite löst spända och det är rytmiskt och magiskt.

Gillar man klassisk rock och Janis är det här absolut något att satsa på i år!

Mount Mary är:

-Maria Hänninen: vocals, guitar, songwriting

-Petri Majuri: guitar, recording, mixing, mastering

-Jukka Jylli: bass

-Otto Haapanen: drums

Band: Mount Mary

Album: Diamonds Of A Fool

Releasedatum: 18/08/04

Skivbolag: Emsalö Music

Betyg:

/P ”The Poseur” Pousar