Mount Mary är ett finskt klassiskt rockband som med sin klassiska stil och med Maria Hänninens fantastiska röst stiger rakt uppåt med sitt debutalbum som släpps imorgon. (29 januari) Första singeln från albumet, I´m Like a Mountain fick stor spridning och spelades världen över och så har det fortsatt med låtar som October, No Getaway och Holy Matremony där Michael Monroe (Hanoi Rocks) klivit in och spelat munspel.

Jag är ju en person som uppskattar den gamla rocken och jag är speciellt förtjust i musik där det skramlar lite och man kan höra instrumenten på mer än ett välpolerat och studiostädat vis och det får jag med det här albumet. Det är old school och jag älskar Marias mogna och tonsäkra röst som styr låtarna på ett självsäkert vis.  

På albumet får vi nu höra en något mer progressiv stil än den rena rocken som singlarna haft att erbjuda. Men det är verkligen inte något negativt. Det ger albumet en ny känsla och det händer mer som gör att det blir roligt att lyssna och det blir långt ifrån enformigt. Ta en låt som Too Much Time till exempel som inleds med ett ruskigt snyggt, kort gitarrsolo som följs upp av en ganska skarp sång och ett hårt trumbeat som visar bandets något hårdare och mörkare ton. Det är lite skönt med band som vågar visa att det finns där. Silent Hill är också en av låtarna som sticker ut och som beskrivs ha influenser från stoner rockkänslan och ja, jag är böjd att hålla med om det. Det finns en skönt gungig känsla i låten och det öppna trumljudet som skramlar gött i bakgrunden mot det distade gitarrljudet skapar en riktigt skön atmosfär.

På albumets sista låt Footprints in the Dark har de fått sällskap av Per Wiberg (Opeth, Spiritual Beggars, Candlemass m fl) som lagt till såväl Hammondorgel som piano och mellotron.

Med musiker som Maria Hänninen, Petri Majuri, Jukki Jylli och Otto Haapanen som alla har gedigna bakgrunder i rockvärlden så är det inte så konstigt att det här låter bra från första låten. Det var för mig personligen en riktigt skatt som landade i min inkorg och om du gillar klassisk rock som passar bra på såväl stora festivalscenen som på Harrys i Uddevalla så är det här bandet för dig. Det är gediget, det är välarbetat och det hörs att bandet har roligt när de spelar ihop.

Artist: Mount Mary
Titel: Mount Mary
Releasedatum: 2021-01-29
Skivbolag: Ainoa Productions
Genre: Classic Rock
Bästa låtar: October, Holy Matremony
Betyg:

/P “The Poser” Pousár