The Michael Schenker sound var något som Mr Schenker nämnde mycket när vi talades vid för ett par veckor sedan (Om du missat intervjun hittar du den här: https://themaloikrockblog.se/intervju/intervju-michael-schenker/)

Där berättar han om startspåret Emergency som släpptes i mars. Låten är progressiv, annorlunda och ganska svårspelad och jag tycker jag hör det han nämner. Det finns en annorlunda ton som fortfarande andas Schenker men som ger en känsla av nyhet. Snygg start.

Under Attack som är albumets andra spår är ett rakt rockspår. Det händer inte jättemycket vad gäller melodi men de lager på lager av sång och melodi som ligger omlott skapar en riktigt snygg, klassisk rockkänsla. Schenkers solo här får en att drömma sig bort till festivaler och sommar och sången är nästan lite dystopisk på sina ställen. Mycket bra.

Calling Baal som följer upp är ett kort mellanspel som är intro till spår fyra A King Has Gone som är en hyllning till Ronnie James Dio. I albumet pressrelease skrivs följande och jag kan bara hålla med:

”The rock anthem ‘A King Has Gone’ and its intro ‘Calling Baal’ both have a special significance: The track, sung by Helloween frontman Michael Kiske, is a tribute to the immortal Ronnie James Dio, in particular to his performance on the 1976 hard rock classic Rainbow Rising. For this reason, Schenker has brought together an original Rainbow rhythm section consisting of Bobby Rondinelli and Bob Daisley, additionally enlisting keyboardist Tony Carey, who also played on Rainbow Rising, for a terrific Moog synth intro – a direct reference to the iconic intro of the 1976 album opener ‘Tarot Woman’. The impressive result ‘Calling Baal’/‘A King Has Gone’ is already considered to be one of the most important and successful songs in Schenker’s career to date, both musically and lyrically.”

Jag låter det stå för sig själv.

The Universe startar upp med ett grymt vackert gitarrintro som riktigt skriker Schenker. Det finns ett visst ljud som ingen annan kan få fram när de lyfter fingrarna från strängarna. Kombinera detta med smäktande sång med raspig rockröst så har du The Universe. Antagligen ett av årets bästa spår enligt mig.

Long Long road är en klockren låt för roadtripen, det är tempo och det är tyngd. Det står en tuggande gura i bakgrunden som skulle kunna vara stressande men det är så välbalanserat att det inte blir så. Tänk lite kavalleri-tempo, det driver framåt utan att tappa takten. Wrecking Ball. Nej det är inte den Wreckingball, här snackar vi istället en punkrock alá Schenker. Skrikig sång med klassisk rock känsla deluxe. Kanske inte vad jag hade väntat mig och inte albumets starkaste spår. Men det är förlåtet när Yesturday Is Dead kommer igång. Här finns också den punkiga känslan men det överdrivna från Wreckingball är borta, det är rakare och renare.

London Calling är ett slags slowrock. Det är en snygg melodi och det är inte alls dåligt men kanske lite för långsamt för att passa låten egentligen. Det saknas tryck. Det har vi dock i Sad Is The Song som följer upp med en matta av ljud som kan få vem som helst att få rysningar. Redan i de första 30 sekunderna känner man hur bra det här är och jag inser snabbt att det här är en klar favorit både idag och antagligen många år framöver. Nästa spår, Au Revoir har fart, det drar igång direkt och det känns som att det är upptakten mot crescendot. Och det leder mot bonusspåren Turn Off The World och Fighter som avslutar med den där underbara känslan av att vilja ha mer!

Allt som allt är detta ett bra album. Det känns stundtals lite platt och till och med tillgjort på ett par ställen men med låtar som The Universe, A King Has Gone och Sad Is The Song är allt förlåtet. Det djup och melodiösa mästeri som bjuds i dessa låtar kan få vem som helst att gå över och bli rocker. Produktionen är rakt igenom Michael Schenker och efter att ha pratat med honom för ett par veckor sedan får jag ett helt nytt perspektiv när jag lyssnar på hans skapelser. Så jag rekommenderar er att läsa intervjun som finns på bloggen när ni lyssnat på skivan för att se om det kan ge er ytterligare ett lager som kanske inte hördes första gången!

Artist: MSG – Michael Schenker Group
Titel: Universal
Genre: Hårdrock
Bästa spår: A King Has Gone, The Universe och Sad Is The Song
Skivbolag: Atomic Fire
Releasedatum: 2022-05-27

Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár