2010 skapades NERVOSA av ett gäng grymma musiker som ville lira riktigt bra thrash. De lyckades rejält! Att bandet sedan bytt medlemmar och det bara är Prika Amaral kvar av orginal sättningen gör inte så mycket på den här nya plattan där Prika gått fram och tagit över sången helt.

De tidigare släppen har inte varit dåliga på något sätt men jag har ändå upplevt att det saknats något, de har inte fångat mig men när jag hörde singeln Jailbreak väcktes intresset! Det var något nytt i stämningen och de säger själva att den handlar om att släppa taget och våga vara sig själv vilket jag tycker de hittat på den här plattan. Det här är så sjukt bra. Som hårdrockare/metalhead på 90 talet var det mycket death och thrash som gällde och NERVOSA har fångat upp båda i den här plattan och det låter som att de gör det med lätthet!

Endless Ambition som startar upp festen gör det med en smäll. Det tar 0,01 sekunder innan man är i metalmode. Fördelen med att spela det här 2023 är produktionen. När man spelade in en sådan här låt på 90 talet så försvann mycket av de snygga detaljerna för att det lätt blev brötigt men här har varenda detalj fått plats. Extremt snyggt.

Suffocate följer upp och det fortsätter med käftsmäll efter käftsmäll av välspelad metal. Ungreatful visar sedan på bredden i bandet. Man kan ana några flirtar med lite mer oldschool metal med skrikiga gitarrer och riktigt smatter på trummorna.

Introt till Seed of Death känns som en klassisk melodisk thrash slinga, det ger en jäkligt skön känsla inför låten som sedan öser igång och bevisar att det är det här Nervosa gör bäst. Riktig jäkla bra thrash. De bevisar att de kan hantera övergångar utan att det stakar sig överhuvudtaget. Extremt proffsigt.

Jailbreak som de släppt som singel och med video är en väldigt energisk låt som får en att vilja släppa taget om allting och bara dra. Och med tanke på hur de själva beskrivit låten förstår jag att det är det de vill förmedla. Sacrifice är en skönt melodisk dänga med snygga rytmiska detaljer. Trummorna är verkligen i fokus här med både klassiskt smatter men också väldigt snygga övergångar och rytmbyten. Snyggt som satan rent ut sagt.

Allt som allt är det 13 låtar på plattan och tro mig när jag säger att man inte blir besviken av att lyssna igenom den gång efter gång. Vill du ha något som ger energi och som andas modern aggressiv thrash är det här plattan för dig. Produktionen känns felfri, man har landat i ett sammanhang i bandet och det märks. Det finns en otroligt respektfull hint av klassisk metal som Motörhead, Anthrax och tidig Metallica utan att faktiskt köra regelrätt efterapning. Ändå finns det där, ett andetag av hyllning. Solot i Behind The Wall är verkligen ett typexempel på detta. Inte för mycket men det är vansinnigt snyggt. Kill or Die är ett publikfrieri om jag någonsin hört ett och jag ser så fram emot att få höra den live! För den som gillar thrash/death metal känns det här som en given platta 2023.

Band: NERVOSA
Releasedatum: 2023-10-29
Album: Jailbreak
Bolag: Napalm Records
Genre: Thrash/Death metal
Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár