Den svenska sångaren Kent Hilli släpper sitt andra soloalbum, ”Nothing Left To Lose” på fredag den 4 Augusti. Plattan är producerad av Jimmy Westerlund (One Desire) med samproduktion av Hilli och Ulrick Lönnqvist.

Vi känner sedan tidigare igen Hilli från bland andra Perfect Plan, Giant och Restless Spirit och även om det var grymma produktioner måste jag säga att jag tycker hans sologrejer är strået vassare. När jag drog igång plattan första varvet blev jag helt golvad. Kent Hilli har i mitt tycke en av sveriges bästa röster idag. Det säger jag med all respekt för mina övriga favoriter men på den här plattan har Hilli verkligen fått ihop produktionen och sången på en nivå som är helt makalös! Låtarna i sig är helt fantastiska över lag och även om jag tycker att vissa låtar låter mer som soundtrack till en film från 1987 så funkar det när övriga låtar är så sjukt snygga låtar att bara njuta av för musikens skull!

Too Young sätter ribban ganska direkt. Att åttiotalet har fått en revival har vi nog alla lagt märke till och i den här musiken har man tagit det bästa från soundet och skapat en låt som skulle kunna vara en remastrad version av en hit från 1987. Hillis sång är soft och ren i verserna och när refrängen kommer ökar han styrkan bara något vilket ger en nyans av rasp i rösten som bara lyfter hela låten en nivå till. Vansinnigt snyggt. Nothing Left To Lose (Ft. Jimmy Westerlund And Kai Hahto) har ett något tyngre driv än Too Young och har en lekfull prägel som jag känner igen från band som exempelvis Nestor som även de har lyft fram 80-talet. Det jag tycker skiljer dem från Hillis stil här är att Hilli lagt till en mer modern känsla i produktionen, även om det är en tydlig flirt med 80-talet är det inte en kopia av vad som varit.

Could This Be Love är verkligen en klassisk kärleksförklaring med typiska klyshor som passar alldeles utmärkt i en låt som denna. Kanske inte plattans mest spännande spår men med den här rösten funkar det oavsett. A Fool To Believe är ett lite tuffare spår i verserna medan refrängen bjuder på en lite mer lättsam känsla innan det återgår till de vassa gitarrslicken och den vassa kaggen som håller rytmen.

Every Time We Say Goodbye är hjärta smärta som vi alla känner igen från discot i mellanstadiet. (Jag utgår från att alla är i min ålder, och den får ni lista ut själva) Den har en grymt skön rytm och melodi. Medryckande och jag skulle nog ha svårt att hålla tyst om den här spelades på dansgolvet. Bra text, snygga klaviaturslingor och extremt snygga gitarrsolon. Stronger som följer upp är tyngre och rivigare än låtarna innan och här får vi höra hur skönt varierad Hilli kan vara med sin sång. Produktionen och ljudbilden är sjukt välbalanserad och man lyfter verkligen fram rösten i fokus.

Does He Love Like Me med Oleg Lavrentev på saxofon är plattans riktigt 80-taliga kärlekslåt. Här har man gått vidare och tagit det åt det lite mer klassiska spåret som man minns har svartvit musikvideo på MTV. Dramatiskt och den där saxofonen har en tydlig plats i låten. Jag skulle utan tvekan säga att det här är en av skivans bästa låtar.

Start It All Over är en feelgoodlåt, ni vet typen som man hör i slutet av en film där hjälten kommer gående mot vem eller vad det nu är han strävat efter i två timmar på bioduken. Även om det känns mer som ett soundtrack har den en naturlig plats här, den kompletterar de andra låtarna väl.

Heard It All Before går tillbaka till musik att lyssna på. Här balanserar vi allt mellan en melodi som kommer få publiken att skrika med i refrängen och Mike Palace bjuder oss på gitarrsolon som ger vem som helst ett sug i magen. Sjukt snyggt och med de körerna man valt att använda hör man en dimension till i hur Hillis röst kan arbeta ihop med musiken. Saving Us följer upp och här rycker det i kroppen, det är svårt att sitta stilla när man hör det här. Även här får Mike Palace visa oss hur magiskt ett solo kan vara på rätt ställe i en bra låt.

Only Dreaming är den ”riktiga” balladen på skivan och vi lämnas med snygga körer, keybords och smäktande längtan efter närhet. Det kan vara svårt att få till en sådan här låt utan att man fokuserar för mycket på fel saker men här tycker jag man balanserar allting väl. Det är en helhetsbild och man hör faktiskt vad körerna svarar med i bakgrunden, det är lätt att det drunknar i vanliga fall men nivåerna ligger precis som de ska här.

Kent Hilli är som jag skrev i början en av Sveriges bästa röster just nu. GIllar du melodisk rock är det här ett måste i årets katalog. Jag drömmer mig själv tillbaka till trasiga jeans, hårspray och Hubba Bubba på golvet i brorsans rum när jag lyssnade på hans plattor. Absolut en av årets bästa plattor!

Artist: Kent Hilli

Release : 4 Augusti 2023

Bolag: Frontiers Music

Genre: Melodic Rock

Bästa låtar : Too Young, Does He Love Like Me

Betyg:

Line-up:
Kent Hilli -Lead Vocals and Backing Vocals
Jimmy Westerlund – Lead and Rhythm Guitars, Backing Vocals, Additional keyboards, FX, Percussion
Ulrick Lönnqvist – Bass, Backing vocals. Acoustic guitar on ”Every Time We Say Goodbye” and ”Every Time We Say Goodbye (Acoustic Bonus track Japan)
Kai Hahto – Drums on ”Nothing Left To Lose”
Felix Borg – Drums
Pete Alpenborg – Rhythm Guitars and Keyboards
Jimmy Hedlund- Guitar solos on ”Start It All Over” and ”Only Dreaming”
Kristian Fyhr – Backing Vocals
Mike Palace – Guitars and Backing vocals on ”Saving Us” and ”Heard It All Before”
Alexander Jonsson – Keyboards on ”Only Dreaming” and ”Stronger”
Oleg Lavrentev – Saxophone on ”Does He Love Like Me”
Jussi Vuorijää – Keyboards and Organs on ”Nothing Left To Lose”
Rick Altzi – Additional Backing Vocals on ”Nothing Left To Lose”

/P ”The Poseur” Pousár