Tyska Oomph! Släpper nytt album med Richter und Henker (Domare och bödel). Bandet har genomfört en förändring då det är en ny sångare, The Schulz (Daniel Schulz). Övriga i lineupen är originalmedlemmarna Crap (Thomas Döppner) och Robert Flux (Rene Bachmann).

Oomph! Är riktiga legendarer inom Neue Deutsche Härte (NDH) då de var en av de första grupperna som var stilbildande för hela genren. Bandets singel Breathtaker ifrån 1993 kan mycket möjligt vara den första riktiga NDH-låten någonsin och det säger en hel del om bandets status och betydelse.

Richter und Henker är bandets 14:e studioalbum i ordningen. Överlag känns albumet välproducerat, byggt på melodislingor, trogen sin stil och lite radiovänlig. Musikstyckena inom NDH är välbekanta med enklare gitarriff, technobeats och synthar, minimalistiska eller taktslagna trummor, kraftfull eller känslig sång. I grund och botten är det musikaliska hantverket inom NDH inte så komplicerat. Det svåra är dock tajmingen och känslan, vilka NDH-giganterna Rammstein bemästrar i högsta kaliber. Det finns ju också något speciellt med det tyska språket när det sjungs hårdare som fångar en vilket är svårt att förklara. Ibland är musik finare att höra när man inte förstår helt enkelt!

Under genomlyssningen så känner jag generellt att låttexterna är mer rakt på sak och vardagliga till skillnad ifrån Rammstein som sjunger väldigt filosofiskt och metaforisk. Flertalet av låtarna på albumet är lätta att lyssna på och tycka om. Men jag vill lyfta upp några som sticker ut. Wem die Stunde Schlägt (bäst översättning görs på engelska, For Whom The Bell Tolls!) är ganska polerad i musik och sång. Det finns en stark basgång och mycket instrument ovanpå det. Nur Ein Mensch (Bara en människa) fångar den den här kraften många gillar med Rammstein, att det finns ett tufft riff och en kraftfull titel som kan skrikas ut i refrängen. Annars är sången väldigt technobaserad med tydlig bas i sin gång. Schrei nur Schrei (skrik bara skrik) liknar lite den föregående fast bakvänd. Här är det istället verserna som är tuffare med mer gitarr än techno, och refrängen som är mer finkänslig. Sag Jetzt Einfach Nichts (Säg bara inget nu) är en av albumets bästa låtar. Melodislingan är medryckande liksom sången. Wut (Raseri) är ett sammarbete med den kända tyska sångaren Joachim Witt. Den är lite kaotisk, en bra korsning mellan en klubblåt och en rocklåt. Skulle funka helt klart på nattlubb, disco eller rockklubb.

För att summera har Oomph! Släppt ett stabilt NDH-album med ganska lättsmält och hänryckande musik och text. Fans av Rammstein, Eisbrecher och liknande får ännu en dos av tysk kraft och finess!

Genre: Neue Deutsche Härte

Skivbolag: Napalm Records

Bästa låtar: Wem die Stunde Schlägt, Nur Ein Mensch, Sag Jetzt Einfach Nichts

Recension av: Anthony Ceylan