Magnus Mild heter gitarristen som står bakom Perpetual Etude. Projektet som blev ett band där Magnus tagit hjälp av sina vänner alla etablerade i genrén, en line-up som ser ut så här:

Kristian Fyhr – Sång ( Seventh Crystal)
Mikael Planefeldt – Bas (Northtale, Streamline, Gathering of Kings)
Magnus Mild (Air Raid, Gathering of Kings)
Vidar Mårtensson – Trummor (Air Raid, ex. Osukaru)
Kaspar Dahlqvist – Keyboard (ex. Treasure Land, Code Red)

Perpetual Etude, foto: Eva Wistemar

Jag hade ett snack med Magnus innan de hade landat en skivdeal för Perpetual Etude där det klargjordes att namnet är taget ifrån en Yngwie Malmsteen åt vilket också känns väldigt logiskt när man lyssnar på musiken då Magnus gitarrton och lir är klart inspirerad av Yngwie.
Låtarna på debuten har bra ös och är i neoklassisk metal stil. Inte bara Magnus Mild visar upp fingerfärdighet utan även Kaspar Dahlqvists keyboardlir får mig att tänka på Jens Johansson när han spelade i Rising Force. Trummor och framförallt bas känns däremot väl återhållna i mixen.
Kristian Fyhr sjunger ju arslet av de flesta så även här trots att uttrycket såklart är mer enahanda än i hans andra band Seventh Crystal, som kastar sig lite mer mellan genres. Göran Edman gästar bandet på låten Sail Away och kan givetvis matcha Fyhr och visar till och med att gammal är äldst, bäst helt enkelt. Låten lyfts dessutom av hans närvaro.
Låtmässigt däremot är det sjunger Kristian Fyhr som sjunger på de starkaste låtarna som öppningspåret I Got the Power vilken dessutom släpptes som video innan de hade skivkontrakt. Det är ett bra val av första singel då den visar vad bandet står för.  Efterföljande Show Me känns som tagen ifrån Odyssey-eran av Malmsteen, me like!
Once We Were One har ett riktigt schysst gitarrsolo där tonen i Milds gura verkligen visar upp sitt bästa sound, återigen kommer Malmsteenreferenserna där tonen påminner om det han använde på Eclipse.
Now Is The Time (den senast släppta singeln) får mig återigen att tänka Odyssey både för att det finns en låt därifrån med samma namn men framförallt för den melodiösa sången och gitarrliret. Följer gör sedan låten jag redan nämnt , Sail Away, där Edman sjunger för att avslutas med Our Love som också tillhör en av de låtarna som bör nämnas, kanske snäppet under de bästa låtarna men jag gillar denna typ av melodiös hårdrockmed starka melodier.

Perpetual Etude släpper ett ganska kort debutalbum med 8 spår som klockar in på strax över 31 minuter. Det bästa materialet är riktigt bra och det som är mindre intressant…ja är just det. 

Band: Perpetual Etude

Titel: Now is the Time

Bäst: I Got the Power, Show Me, Once We Were One, Now is the Time

Genre: Metal.

Skivbolag: Black Lodge Records

Releasedatum: 15 oktober 2021.

Recension av Mathias Westman