Walesaren Phil Campbell behöver ingen närmare presentation efter alla sina år som strängbändare i legendariska Motörhead. Efter Lemmys bortgång 28 december 2015 var Epoken Motörhead över och Mikkey Dee och Phil Campbell fick söka nya jobb. Medan Mikkey tog över trummorna i Scorpions vände Phil hemåt och började lira med sina söner Todd (gitarr och munspel), Tyla (bas) och Dane (trummor). På sång gav man förtroendet till Neil Starr som numera ersatts av Joel Peters. Herr Campbell valde alltså inte att gå med i något mer etablerat band eller ingå i något projekt med mer kända musiker utan att försöka lyfta sina söners karriärer inom musiken. Självklart har Phils närvaro givit draghjälp och gjort att bandet säkerligen kan försörja sig på musicerandet men är Phil och bastarderna ett band att räkna med? Nu är de aktuella med sitt fjärde album Kings of The Asylum.

Fotograf: Dennis Kjellander

 

Det är som att bandet vill ge ett svar på min fråga genom inledande Walking in Circles som hör till de låtar på skivan som inte påminner om Motörhead utan mer om 80-talets våg av Brittisk Heavy Metal. Jag blir glad för jag tänker att man försöker bilda en egen katalog som ska bära bandet. To much is never enough fortsätter på temat även om man här inte kan undgå att tänka det märks att Phil har gått i Lemmys skola. Tredjespåret Hammer and dance är släppt som singel och är kanske skivans mest lättfångade låt men i mitt tycke inte den bästa. I strike the match hör jag lite AC/DC gung men också en refräng som lite låter som Kiss. Titelspåret Kings of the Asylum och Show no mercy är två höjdare! Den som önskar att Phil Campbell and The Bastard sons skulle vara en fortsättning på Phils tidigare karriär får bäst valuta i avslutande Maniac som stinker Motörhead/Ramones.

 

När jag summerar gläds jag åt att trots att Motörhead på något sätt hela tiden finns med i ljudbilden men att man försöker gå sin egen väg. Phil Campbell and The Bastard Sons har förstås väldigt mycket draghjälp men med tiden hoppas jag att man har så mycket eget material att man slipper åka runt och spela covers. Kings of The Asylum är helt klart ett steg mot att skapa en katalog som bandet kan vara stolta över. Här finns influenser från många av det största banden även om jag vill placera skivan inom Heavy Metal genren. Här finns toppar och dalar. Skivan är lättlyssnad och jag kommer att återkomma till den. Dock tycker jag låtmaterialet är för ojämt för något högre betyg.

 

Artist: Phil Campbell and The Bastard Sons

 

Titel: Kings of Asylum

 

Skivbolag: Nuclear Blast Records

 

Line up: Phil Campbell gitarr, Todd Campbell gitarr och munspel, Tyla Campbell bas, Dane Campbell trummor och Joel Peters sång

 

Release date: 1 september 2023

 

Skivans bästa: Show no mercy, Kings of the Asylum och Maniac

 

 

 

Marcus Ahlberg