Man kan nästan säga att Primal Fear har återuppstått från de döda. Sen senaste plattan Metal Comando släpptes så har bandet gått igenom en pandemi, plus att bandets motor Mat Sinner har varit allvarligt sjuk och tillbringat åtta månader på olika sjukhus.


Jag skrev i min förra recension när Metal Comando släpptes att man vet vad man får när man lyssnar på en Primal Fear-platta och ”Code Red” är inget undantag. Gubbarna vet vid det här laget hur man gör en grym skiva.


Plattan är bandets trettonde studioalbum och som vanligt är det grym heavymetal med en evigt ung Ralf Scheepers bakom mikrofonen. Jag vet inte vad gubben gör men det känns som ju äldre han blir, desto bättre sjunger han.


Primal Fear har funnits i mitt bakhuvud ganska länge men det var faktiskt först efter jag började skriva för Maloik som jag lyssnat på bandets senaste skivor och imponerats hur jämna de är.
Framförallt de två senaste plattorna (Apocalypse och Metal Comando) är 2 jäkligt bra skivor.


Därför är det med relativt höga förväntningar som jag trycker på play och låter öppningsspåret ”Another hero” mullra ut i mina högtalare. Ett ruggigt stabil öppningsspår som lovar mer.
Skivans absolut svagaste spår kommer redan som spår två. Dock vill jag påminna om att det är en bra låt men ser man till de andra så är den plattans svagaste kort.


Men i tredje låten Cancel culture händer det grejer. Med ett tungt intro som är som hämtat från Magnus Karlssons freefall-skivor så går den snabbt över i smattrande baskaggar och snabba gitarrriff innan låten ändrar skepnad i refrängen med en rejäl temposänkning.


På tal om temposänkning så har bandet slängt in powerballaden ”forever” där Ralfs sång spänner över flera oktaver. En fullt godkänd ballad som fyller sin roll på plattan på ett utmärkt sätt.


Skivans absolut största höjdpunkt kommer dock som spår åtta. ”Rage by pain” har allt som jag letar efter i en heavymetal låt. Riffet som inleder låten är bara så jäkla bra så att jag blev tvungen att plocka fram luftgitarren ur garderoben. Lägg dessutom till Ralfs rakbladsvassa sång så har ingredienserna för en grymt metallåt klara.


Code reds elva spår klockar in på hela 58 min. Trots detta så tappade jag aldrig intresset för skivan vilket kan vara lätt att göra när skivan är lång. Bara det säger mycket om hur bra den här skivan är, samt visar vilken löjligt hög lägstanivå Primal Fear har just nu.


Kort och gott. Vill du lyssna på en grym metalplatta? Missa inte Code Red!

Band: Primal Fear

Albumtitel: Code Red

:Skivbolag: AFM

Bästa spår: Rage by pain, Steelmelter, Cancel culture.

Av Ulf Romedahl.