Imorgon den 21 april släpper Richie Ramone plattan Live To Tell. Richie Ramone är som vi känner till tidigare trummis i det fantastiska bandet The Ramones och vem har inte lyssnat på dem under punkens glansdagar eller under ens ungdomliga punkiga dagar. Richie spelade i The Ramones från februari 1983 till augusti 1987 och var den enda trummisen som blev krediterad som kompositör, med skribent och vokalist på The Ramones låtar, total sex stycken som ni kan höra på albumen Animal Boy, Roo Tough To Die och Halfway To Sanity.

 På förra plattan Cellophane som släpptes 2016 gjorde Richie en fantastisk cover på låten Enjoy the Silence av Depeche Mode. Jag hade äran att få se detta framföras live i en liten svinlada på Öland, nämligen Carlas café och jag älskade varenda sekund av det!

 På Live To Tell har han även denna gången gjort en Cover, en skör version på låten Cry Little Sister som vi känner igen från filmen The lost boys då framförd av Gerhard McMann. Richie Ramone må vara utav den äldre generationen men har inte tappat punken.

Titelspåret Live To Tell väcker intresset med en gång, det finns ingenting som är så skönt som att känna smaken av punken när man vill det.

Med titlar som When The Night, Who Stole My Wig och Old Ways driver han vidare med sin egen musik men lyckas också på ett väldigt professionellt sätt behålla det punkiga spåret.

Find Our Place är lite mer rock and roll men bjuder också upp till dans på ett sätt som passar Ramone väldigt bra i dagsläget.

In Sit Alone(Yeah Yeah) är en väldigt vemodig lugn låt som passar väldigt bra i mitten på en platta som är skapad utav en punkens anfader. Det här är en sådan låt som jag tror att man ska lyssna på flera gånger för att ta till sig den ordentligt.

Jag skulle kunna beskriva allting på den här plattan med så många ord att era ögon skulle Blöda men jag ber er att uppleva den här plattan själva. Ramone säljer inte sig själv utan väljer att gå sin egen väg även när han går vid sidan av andra artister. Det kanske inte är hårt som sten eller rått som nystyckat kött men det är verkligen en resa tillbaka. Man hör ett sound som direkt drar en tillbaka till något som varit. Sen minns jag tillbaka till trallpunkens era på 90 talet och känner att det är lite det Richie gör med den här plattan. Han tar punken men gör den lite mer hemtam. Lite mer lyssnarvänlig och håller ändå sitt finger på knappen.

Ricchie Ramone skriver om sådant som ligger honom varmt om hjärtat vilket blev tydligt på den tidigare singeln The Last Time som var en hyllning till hans far som gick bort 2018. Lyssna på plattan med det i tanken så kommer du inte bara att njuta av punk i dess bästa form utan också få en inblick i hur skör och känslosam en gammal punkare kan vara.

Band: Richie Ramone

Titel: Live To Tell

Genre: Ounk

Skivbolag: Livewire/ Cargo Records

Releasedatum: 21 april 2023.

Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár