Roof Down som startade 2013 släpper sitt fjärde album Devil´s Machine på fredag 19/2. De spelar en typ av alternativ rock som har jämförts med 90 talets Pearl Jam och Soundgarden och jag är benägen att hålla med om att influenserna hörs tydligt på albumet.

Som tonåring på 90 talet var det väldigt svårt att missa grungevågen och jag var och är fortfarande väldigt förtjust i såväl Pearl Jam som Soundgarden. Så att den här typen av musik fortfarande skapas och släpps värmer hjärtat lite.

Så vad gör Roof Down som sticker ut? Vad gör dem till något speciellt? Ja det är svårt att sätta fingret på men jag ska göra ett försök. Bandet väljer att producera sin musik väldigt rent även om det ligger en hel del skrammel i bakgrunden på vissa låtar. Lyssna till exempel på min personliga favorit Slipped On A Stone så har vi vad som låter som en öppen High-hat som ger en klang som backar upp en riktigt ren och klar gitarr. Det ihop med ett långsamt tempo och en väldigt innerlig sång skapar en ren ljudbild med en råhet i bakgrunden.

The Fire som följer upp är också en låt med ett långsamt tempo men som har en mer kompakt ljudbild. Instrumenten får ta mer plats och melodierna går in i varandra på ett vansinnigt snyggt vis.

Men vi ska kanske gå tillbaka till början av albumet och låten Insane som direkt väcker intresset om man gillar alternativ rock. Det är uptempo och det ligger snygga melodier i såväl vers som refräng. Och samma gäller i låt nr 2 Afraid men här finns ytterligare en dimension. Det ligger en tungt riffande gitarr I bakgrunden genom hela låten som liksom håller balansen rakt igenom. Ruskigt snygg effekt.

My Pieces On The Ground landar och sänker tempot något med ett tungt gung i basen och en melodi som på sina ställen påminner mig lite om Venrez. Hopeful Wings är med och väcker lite Alice in  Chains vibbar. Det mörka och vemodiga som gör att albumet Jar Full Of Flies fortfarande är en klar favorit i samlingen. Devil´s Machine landar I något som är lite mer åt det rockiga än grungesoundet och det är riktigt snyggt! Det är fortfarande alternativ rock utan tvekan och det känns genuint på något sätt.

Då är vi ikapp och hoppar till låt nr 8, Never som har en skön positiv vibb och lite 70 tals känsla på sina ställen. Vi kliver in i In A Dream som har ett nästan bekant intro. Det här känns som en ren mix av alla stora namn på grungehimlen på 90 talet. En ren hyllning till den alternative Grungescenen.

Something´s Wrong är en skön låt med snygga breaks som får en att gunga lite gott i lyssnarsoffan. Väldigt enkla medel men som gör att låten blir lite mer egen. Sista spåret Save Me And You är en riktigt vacker melodisk låt. Den har en fantastisk gitarr som backar sången och skapar en väldigt harmonisk ljudbild. Ett värdigt avslut på albumet.

EDIT: I paragrafen nedan har jag skrivit om ett missljud som vi hörde på versionen vi fått skickad till oss. Jag kan glädjande meddela att det ljudet INTE är med på Spotify och albumet kan därför få det betyg det förtjänat från början!

Allt som allt är Devil´s Machine ett riktigt bra album, musikaliskt. Det är grymma musiker som skapat vacker musik och det är en fin ljudbild och rytm genom hela albumet. (Men. Det finns något som stör. Det ligger ett litet gnisselljud i ljudbilden. Inte hela tiden men det återkommer genom albumet och blir väldigt irriterande på sina ställen.) Men bortsett från det är det ett riktigt snyggt album med en känsla av grunge och alternativ musik som kanske saknats lite på scenen den senaste tiden. Något som vi vill höra mer av!

Artist: Roof Down
Titel: Devil´s Machine
Releasedatum: 2021-02-19
Skivbolag: GMR Music
Genre: Alternative Rock
Bästa låtar: My Pieces On The Ground, Slipped On A Stone
Betyg:

/P “The Poser” Pousár