Roof Down spelar grunge. Jag intervjuade bandet för ett par år sedan och jag kände mig så glad efteråt för att de liksom lyft grunden igen och de kände att det var ett lyft på gång vilket de hade helt rätt i. Och de var nog en rätt stor del av det med sin fantastiska musik.

Nu är det dags igen! Imorgon släpps Intoxicated och jag har fått nöjet att lyssna på det inför släppet och jag är långt ifrån besviken. 

My Dream öppnar starkt med en rätt skitig och rak känsla. Det finns sköna Alice in Chains vibbar utan att rippa något. Det är ett bekant mörker i detta. Intoxicated följer upp med ett lite mer metal ösigt spår, något som kanske är lite mer cleant men med ett vemod som kan utmana många av de största grungebanden. Det är riktigt skönt gung och det finns något i den raspiga disten i gitarren som verkligen andas nittiotal.

Walking out har ett tungt gung som verkligen väcker minnen. Silverchair, minns ni dem!? Jag köpte faktiskt deras debutalbum förra veckan efter att den här låten väckte minnen av deras musik. Det är grymt. Det har en rå känsla utan att tumma på skörheten som faktiskt finns i snygg grunge. Alone är en sån där låt som jag ler lite av. Det har en lite lekfull melodi och få saker gör mig så glad som när man kan kombinera något rått med något glatt.

You är kanske inte favoriten på plattan. Det är inte dåligt men jag känner att den här låten inte har det som de andra har. Det saknas en gnista som finns i de tidigare låtarna. Vi fortsätter med The One där man hittar det där igen. Här finns det ett extremt snyggt teamwork i bandet som får en att få energi. Det är en perfekt låt för en powerwalk.

Down again är en arg låt. Samtidigt känns det lite old school rock och lite rent skrammel.

The Right Way är istället en skön låt, lite mer åt rock än grunge hållet men det skadar inte. Ibland är det skönt att ha det här och jag kan känna igen det från flera av de bästa albumen från grungens era. Loosing my mind är en till låt med det där positiva i sig. Som väcker glada känslor utan att vara glättigt. Något i melodin, något som inte går att fånga men som ligger och bubblar under ytan.

Out of Phase fasar ut oss från plattan utan att ge oss ett avslut. Varför? Jo för att jag trycker på repeat all. Skönt tempo. Väldigt energiskt utan att bli för mycket.

Ska vi säga något om helheten så har Roof Down en fantastisk sammanhållning vilket också hörs i produktionen. I en genre som grunge kan jag tänka mig att ideerna kan spreta ganska rejält men här har man fått ihop det till något som faktiskt håller ihop och låter väldigt bra! 

Om jag säger att det är ett av årets bästa grunge album kanske det inte säger er särskilt mycket men då ber jag er att spana runt lite. Det har faktiskt vuxit en ny liten grupp av grungeanhängare och band! 

Band: Roof Down
Album: Intoxicated
Bolag: RD Music
Release: 9 December 2022
Bästa låtar : Alone, Walking out
Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár