RYUJIN är ett japanskt band som på detta självbetitlade album levererar, bland annat, ovanligt upplyftande metal. De har själva beskrivit sig som ”samurai-metal” och när man lyssnar på det här albumet är det inte svårt att förstå varför.

Skivan inleds med ett stämningsfullt intro, vilket ändå är ett rätt klassiskt grepp. Sedan går den över i musik som på något sätt lyckas fläta samman väldigt klassisk power metal med black metal, men med en tydlig japansk särprägel. Det finns inslag av digitala element samt traditionella japanska ljud och melodier.

Så fortsätter det en stund tills den femte låten, The Rainbow Song lägger till ytterligare influenser. Man kan tydligt höra 80-talet i denna ganska mjuka låt som är mer att jämföra med Giorgio Moders Never Ending Story, än någonting som har med metal att göra. Det är, liksom med nämnda filmmusik, svårt att inte nynna med efter en stund.
Ännu en låt som bryter av från metal-temat är Saigo No Hoshi, det nionde spåret, vilken utan tvekan skulle kunna inleda praktiskt taget vilken anime-serie som helst. Det är därmed inte förvånande att på albumet också finna en cover på Guren No Yumiya, vilket är introt till anime serien Attack On Titan.

Det är genomgående väldigt lekfull musik med en blandning mellan skönsång och growl, engelska och japanska, samt litet tyska på ett hörn. Det är faktiskt en enda röra, men inte en stökig röra utan på något märkligt sätt så fungerar det.

Skivan känns väldigt klassisk och i högsta grad experimentell på samma gång. För den som tycker om någon av alla nämnda referenser och inte tar sig själv på för stort allvar kan det här mycket väl vara en blivande favorit!

Band: RYUJIN
Releasedatum: 2024-01-12
Album: ”RYUJIN”
Bolag: Napalm Records
Genre: Power metal, black metal, samurai metal
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *