Saxon är ett fantastiskt bra liveband men då jag sett dem ett antal gånger så blir de tyvärr ett i mängden, men publiken verkar inte hålla med mig. Saxons åskådare är väldigt generösa och bidrar med headbang och diverse handgester samt sjunger med i varenda låtrad som gör att jag tolkar det som att publiken älskar det.

Biff Byford är en legend och det kan inget ta ifrån honom, han äger scenen och han vet sin status, det är coolt! Han kallar oss i publiken för ”Vikings in the Woods” och det känns lite töntigt kan jag tycka.

Det är synd att ett sådant här liveband enbart spelar klassiker efter klassiker (förutom ”Carpe Diem” & ”Age Of Steam”).

Jag hade uppskattat om de blandat klassiker med lite ovanliga låtar.

När jag såg dem på Sweden Rock för ett antal år sen var det en man som skrek ”Spela nå bra dåå” under deras spelning och den frasen tycker jag är orättvis då de alltid spelar bra låtar, men det kan bli enformigt när man har sett dem live flera gånger tidigare.

Biff kommer med förslag på olika låtar och såklart väljer publiken ”Crusader” vilket inte förvånar mig, det är en bra låt och det blir ett riktigt bra tryck i publiken men är det inte lite tråkigt? ”Broken Heroes” hade varit roligare. Nu låter jag väldigt pessimistisk men det är för att jag har sett Saxon ett antal gånger och det är samma låtar varje gång.. Men för den som ser Saxon första gången så är detta verkligen en superbra setlist! Den har med deras bästa och det blir ett greatest hits.. Men för den inbitne kan det bli tråkigt. Men i det stora hela så är det ändå ”the Mighty Saxon” och jag är tacksam för att jag får se dem ännu en gång.

De annonserar att de kommer släppa ett nytt album och kommer vara tillbaka i Sverige igen i april 2024.

När ”Wheels Of Steel” spelas blir publiken som galna och vaknar till liv efter ett mellansnack från bandet. Hade det inte varit mörkt ute så skulle det vara svårt att avgöra vilken tid på dygnet det är då publiken är piggare än nånsin. Det är också kul att se åldersvariationer i havet av människor då det är allt från tonåringar till 60+are och det glädjer mig.

Som ni märker så går mina åsikter emot varandra ibland men det är för att jag är kluven och vill egentligen inte vara pessimistisk men det blir lätt så.. Men om jag ska vända det hela till något positivt så känns det när de spelar låtar som ”747”, ”Solid Ball Of Rock” som något välkänt då det är som att sitta hemma hos min pappa och lyssna på bra musik och ha en trevlig kväll, precis så som mina barndoms fredagskvällar var, så hemtrevliga och familjära känns Saxon ikväll. ”Denim And Leather” bidrar även den till god stämning och till ett positivt engagemang från åskådarna och det blir allsång.

”Princess of the night” mottages tacksamt av publiken då det ännu en gång blir allsång och gubbarna i Saxon ser väldigt nöjda ut från scenen.

Det är ett värdigt avslut och det lär verkligen inte vara sista gången vi ser Saxon. Dock måste jag erkänna en sak, denna gång var nog den bästa spelning med Saxon som jag varit på.

Byford, Scaratt, Tatler, Carter, Glockler.

Setlist:

Carpe Diem

Motorcycle Man

Age of Steam

Power and the glory

Dallas 1pm

Heavy metal thunder

Sacrifice

Ride like the wind

Strong arm of the law

Solid ball of rock

And the bands played on

Wheels of Steel

747

Princess of the night

/Tova Hellberg