Self Deception släppte sitt fjärde studioalbum för en dryg vecka sedan och det det är en start på hårdrocksåret om något!

Första låten 11 slamrar igång som en Punkrockdänga från vilken underground klubb som helst back in the day. Inte vad jag väntat mig men bra är det! ELYZIUM följer upp med det som jag kunde vänta mig när jag satt igång plattan. Det är metal med snygga körer och melodiösa slingor som bygger upp til riktigt snygg ljudbild.

Fight Fire With Gasoline, förlåt men jag får emo vibbar! Och det är inte menat som något illa alls! Det är bara något jag inte hade väntat mig när jag hört första låten. Så fram med kajalen och hårsprayen! Så tar vi och häller lite bensin på elden! GOOD THING glider upp med ett intressant enkelt intro som trappar upp till en riktigt klassisk soft metal låt i refrängen innan versen får ha det där intressanta soundet till bryggan som leder oss in till den klassiska känslan igen.

HALEY´S är en rockballad. Det är bra. Men inte jätteintressant. Ballader har svårt att utmana egentligen och det är inte varje dag det kommer en som spelas som årets tryckare på uteställena längre. Men den är fin. Det är den.

HOLY WATER startar upp med en raspig/distad keybord slinga som följs upp av en distad gitarr som tar över melodin. Den här låten har en sjukt snygg feeling. Det är lite galen Batman skurk känsla. Den skulle lätt kunna vara soundtrack till någon mörk rulle på bio. Riktigt snyggt med tempo och aggressiva vokala delar kombinerat med överraskande breaks och melodier.

Intoxicate Haze bjuder på ett avslappnat enkelt inro som landar i en ganska rak känsla. Det är en lite lugnare låt utan att bli ballad. Det är en riktig trip back to the 2000´s. Det är svårt att säga rakt av vilken genre man ska lägga detta i såå jag låter bli helt enkelt.

LEGENDS känns som en låt som skulle kunna spelas på vilken rockbar som helst. Om vi ska snacka filmmusik så skulle denna passa i en Bondfilm utan att ljuga. Det har en klassisk melodi som är igenkännbar. Men den skulle lika gärna kunna vara med i någon typ av Transformer rulle. Heros Into Legends, klassiskt och snyggt.

PSYCHO, en skön låt med skönt tempo. Några snygga breaks med intressanta detaljer i sång och med snygga melodiösa övergångar.

STHLM HEARTS är en hyllning till livet i huvudstaden. Samtidigt ligger det en mörk saga i det här. Det är en riktigt snygg låt med väldigt tighta samspel och det är en underhållande ton i melodin i sången.

THE FALL avslutar med en riktigt snyggt gitarrintro och en lugn början som går över till en mer aggressiv ton och ett snabbare tempo som landar i en rockig metalpop feeling. Be mig inte att förklara detta, ni får lyssna själva för att fårstå vad det är jag försöker förmedla. Det är verkligen inget dåligt, man har helt enkelt lyckats ta delar av rock, metal och pop och skapat något som lika gärna skulle kunna spelas på Bandit Rock som på Star FM. Det är sjukt snygga gitarrpartier emellanåt och ljudet är fantastiskt.

Foto Mattias Sulander

Plattan är extremt snyggt producerad och det märks att man lagt ner en hel del jobb på nyanseringen i låtarna. Det är en genomgående känsla som gör att det är lätt att lyssna igenom skivan från a till ö. Största överraskningen var första låten som stack ut men det väckte ändå en känsla inför vad som skulle komma efter. Man var beredd på tempo och ös och det fanns med där. Ett bra album. Värt att lyssnas på! Och det ska bli coolt att få uppleva det live för jag misstänker att det kommer göra sig riktigt bra på en scen med en taggad publik!

Artist: Self Deception
Titel: You Are Only As Sick As Your Secrets
Bästa spår: HOLY WATER och STHLM HEARTS
Releasedatum: 24 Februari 2023
Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár