Ni kanske minns att jag intervjuade Jimmy VanZeno från det australiensiska bandet Sonic Circus AU för några månader sedan? Det var i samband med ett singelsläpp och då var datumet för albumsläppet inte klart förutom att det skulle bli i november. Nu vet vi! Det blir den 20 november och jag har redan haft glädjen att få lyssna på albumet.

Albumet som heter Everything är ett funkigt, grungerockigt välpolerat album. Texterna tar upp saker som Facebook och sociala medier och hur det påverkar oss och hur vi ser på varandra som människor.

Singlarna Aeroplane och Over The Line startar upp albumet och låtarna är både funkiga och medryckande. Tredje låten Everything är en lugnare låt med en skön hippievibe. Men det ligger några djupare partier med bullrande bas och det är ett vansinnigt snyggt solo som för allting framåt och lyfter det funkrockiga ett steg högre. The River som följer upp har en skön ny känsla på sången som tidigare varit ganska rockig, inte för att det försvinner helt men i verserna finns det en ny approach till melodin som är något renare.

Bringing Me Down är ett spår med lite mer fokus på instrumenten. Det är lite som att bandet fått leka fritt och skapa något som bara kan beskrivas som en scenimprovisation som faktiskt passar bra i sammanhanget. Låten är något rockigare och har en något skitigare ton och det gör absolut ingenting. Det är en ganska skitig låt som handlar om en relation där man vet med sig att man mår bättre om man går därifrån men det är inte helt lätt när man fortfarande känner något för personen man lämnar bakom sig. Snygg text och välbalanserat med musiken.

Näst sista låten Take Me Away har ett annorlunda intro som leder en in mot grungerockens topp. Det är riktigt snyggt och lägger basen för ett välspelat spår med fokus på melodier. Här hör man verkligen hur musikerna i bandet har jobbat ihop för att balansera melodierna och lyfta fram sången utan att låta den ta över helt. Thank You som avslutar albumet är som en slutan cirkel. Det matchar med Aeroplane som startade hela albumet och man får en känsla av ett avstamp mot något nytt. Kanske en flygplats? Kanske en tågstation? Oavsett var den här låten lämnar oss så leder den oss rakt in i albumet igen.

Jag skriver om grungerock i den här recensionen eftersom jag hör tydliga influenser från flera av 90 talets jättar. Pearl Jam, Faith No More, Soungarden och många fler. Det ligger en funkig känsla hos basen som inte på något vis sticker ut utan mer innesluts i den rockigare stilen och ger den en ny dimension. Albumet är snyggt producerat och det finns en spelglädje som i sig lyfter lyssnarupplevelsen ett snäpp. Jimmys röst är perfekt för sammanhanget, en tydlig sång som gör att man lätt fastnar i att lyssna på vad han försöker förmedla, han berättar någonting.

Helt klart ett album som kommer spelas ofta här hemma.

Artist: Sonic Circus AU
Titel: Everything
Releasedatum: 2020-11-20
Genre: Progressiv/grunge/funkRock
Bästa låtar: Everything, Aeroplane
Betyg:

/P “The Poser” Pousár

https://soniccircus.bandcamp.com/album/everything?fbclid=IwAR3HXiUxuiTeFkTU08t0_jcaphTy2KFUDEfHV6pUFXJCwezd17gEjFGiv1s